A Maxar Technologies és a Marex cégek hosszú távú időjárási előrejelzései szerint novemberben nem várható hideghullám. Mindez megkönnyebbülést jelent a fűtési költségek miatt aggódó európai háztartásoknak és a kormányoknak, amelyek az orosz kínálat visszaesését követően a gázkészletek megőrzésére törekszenek.

„Az energiaigény szempontjából a november meleg kezdete örvendetes jel” – mondta Matthew Dross, a Maxar meteorológusa a Bloombergnek. A szakértő szerint nem zárható ki, hogy időnként hideg légtömegek érkeznek novemberben és a 2022-2023-as téli szezon egészében.

A jelenlegi modellek alapján Dross úgy látja, hogy a megszokottnál jóval magasabb hőmérséklet várható november elején, míg az enyhe időjárás a hónap későbbi részében is meghatározó lesz. Más előrejelzők szerint november második felében visszatérhet a hónapra jellemző, hidegebb átlaghőmérséklet.

Az ősz Európában már eddig is szokatlanul meleg volt, októberben 2000 óta a legkevesebb fűtési napot regisztrálták – mondta Dross. Ez hozzájárult ahhoz, hogy a földgáztárolók a kontinensen jelenleg mintegy 95 százalékban tele vannak, Németországban a tárolók a tervezettnél nagyobb, majdnem 99 százalékos töltöttséggel rendelkeznek. 

Magyarországon a Gas Infrastructure Europe keddi adatai szerint 85,15 százalékon van a telítettség, de fontos hangsúlyozni, hogy ebből a statisztikából le kell vonni a más országoknak betárolt mennyiségeknek. Annyi ismert biztosan, hogy Szerbia 500 millió köbméternyi gázt, vagyis a 4,4 milliárd köbméternyi kapacitás nagyjából 11,4 százalékát kötötte le. Azonban még ezzel együtt is bőven fedhetik a készletek a téli szükségletet.

Németország nemzeti előrejelzője, a Deutscher Wetterdienst szerint az ország jelenlegi meleg időjárása folytatódni fog, míg a francia meteorológiai szolgálat szerint a szokásosnál magasabb hőmérsékleti értékek is fennmaradnak. Az Egyesült Királyságban az átlagosnál hidegebb tél esélye növekszik, bár a legvalószínűbb forgatókönyv továbbra is egy átlagos tél marad januárig.

Egy meleg november messze nem oldaná meg Európa energiaproblémáit, de a fűtési szezon késleltetett kezdete legalább némi lélegzetvételnyi időt adna a döntéshozóknak. Ha a régiót elkerülik a kemény fagyok ezen a télen – ahogyan azt a Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálat tudósai előre jelezték –, a fogyasztók is haladékot kapnának az évtizedek óta legkeményebb megélhetési válságban.

Áresést hoz a meleg időjárás

Az európai gázárak jelentősen csökkentek az augusztusi csúcspontjuk óta, de még mindig mintegy 80 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbi szinteknél. A piaci kiugrások a fogyasztók és az ipar számára is megemelték a költségeket, és sokan készülnek a téli számlák megemelkedésére. A holland gáztőzsdén reggel 9-ig 4,75 százalékot estek a decemberi gázszerződések árai. Az ICE TTF adatai szerint 117,485 euró volt a megawattóránkénti kurzus, míg januárra 124,91 euró mozogtak a jegyzések. 

rezsicsökkentés részleges kivezetése utáni magyarországi gázárakat jobban befolyásoló CEEGEX kelet-európai gáztőzsdén a november 1-jei gáznapra és a hosszú hétvégére a nagy volumenű kereskedés mellett is alacsonyan maradtak az árfolyamok: a súlyozott átlagár 52,29, a referenciaár 55 euró/megawattóra volt.

A vártnál alacsonyabb gázkereslet és a csökkenő árak–- a beérkező cseppfolyósított földgázszállítmányok befogadására szolgáló korlátozott kapacitással párosulva – máris az úszótárolók nagyobb mértékű használatát eredményezték. A kereskedők világszerte hosszabb ideig tartják az LNG-szállítmányokat a hajókon – októberben rekordmennyiséget szállítottak a tengeren –, a szezon későbbi magasabb áraira számítva. A hajós spekuláció Spanyolországnál a leglátványosabb, ahol direkt nem kötnek ki a szállítókkal, ezzel is szűkítve a kínálatot és felhajtva az árakat.

„A mintegy 2 milliárd dollárra becsült értékű LNG-szállítmányokkal megrakott hajók jelenleg sorban állnak, hogy kitárazzák rakományukat” – mondta Alexandre Fierro, a londoni Marex vezető meteorológusa és kutatási elemzője.