Lengyelországban a legnagyobb ellenzéki párt a Polgári Platform (PO), amely azt megelőzően vezette az országot, hogy a radikális jobboldali Jog és Igazságosság és két törpe párt koalíciós partnere hatalomra nem került 2015 őszén. A PO egyik miniszterelnöke Donald Tusk volt, aki jelenleg az európai konzervatív pártcsalád, az Európai Néppárt elnöke.A párt jobboldali, mérsékelt, konzervatív politikai erőnek tartja magát, ám úgy tűnik, a lengyelek nem így látják - derült ki egy friss felmérésből.

Az SW Research közvélemény-kutató cég vizsgálata szerint, amelyet a Rzeczpospolita című lap felkérésére végzett, a lengyelek 26 százaléka úgy véli, hogy a PO baloldali párt. A megkérdezettek 17 százaléka középpártnak, 15 százalékuk pedig jobboldalinak minősíti az ellenzéki pártot.

A PO-t konzervatív-liberális értelmiségiek alapították, de egyre gyakrabban és egyre többen tartják baloldalinak. Érdekes a megoszlása azoknak, akik szerint a párt jobboldali. E csoport 8,3 százaléka úgy véli, hogy a PO még mindig jobboldali, annak ellenére, hogy balra mozdult, ezt egészíti ki 7,4 százalékuk, akik szerint tartja jobbközép irányultságát.