Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormány egy ideje erősen lobbizik azért, hogy bekerüljön a világ legbefolyásosabb államai, azaz a G20 tagországai közé - derül ki a Notes from Poland cikkéből. Ez annak kapcsán derült ki, hogy a nyugati országok felvetették Oroszország kizárását a csoportból az ukrajnai invázió miatt, és az oroszok helyét Lengyelország vehetné át.

Az ötletet gyakorlatilag nem lehet megvalósítani, mert a kizáráshoz a 20 ország egyhangú szavazására lenne szükség, ám az amerikai kormánynak például tetszene a csere. Varsó arra hivatkozik, hogy amúgy is ott lenne a helye 21.-ként a "klubban", mivel a 40 milliós ország éves GDP-je az IMF becslése szerint 655 milliárd dollár, miközben a 60 millió lakosú Dél-Afrikának 415 milliárd, a 45 milliós Argentínának 455 milliárd dollár. Ez a két ország a G20 tagja.

A varsói kormány emellett azzal is érvel, hogy Lengyelország bekerülése a G20-ba egyfajta igazolása lenne annak, hogy a nyugati intézmények átvétele sikerrel vezette át az országot a kommunista uralomból a fejlett demokratikus társadalmak közé.

Hogy az ötlet nem új, azt az is bizonyítja, hogy Josh Lipsky, az Atlantic Council GeoEconmics Center kutatóközpontjának igazgatója március elején vetette fel a Foreign Policy című folyóiratba írt cikkében, hogy ha nem is sikerül Oroszországot eltávolítani a G20-ból, indokolt lenne Lengyelország, valamint Thaiföld (lakosság: 70 millió, GDP: 585,6 milliárd dollár) és Nigéria (lakosság: 211,4 millió, GDP: 514 millió dollár) felvétele, s ezzel a G20 G23-ra bővítése.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatos híreinket ezen a linken olvashatja.