A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital elemzői által elkészített "nagyon pesszimista" - ugyanakkor hangsúlyozottan "illusztrációs" célú - szimulációs modell abból a feltételezésből indul ki, hogy a hazai és a külföldi intézményi befektetők idén és 2013 első negyedében - vagyis a következő egy évben - nem vásárolnak többet az olasz és a spanyol kötvénykibocsátásokból, sőt a külföldiek aktív eladási hullámmal zéróra építik le pozícióikat az olasz és a spanyol államkötvénypiacon.

A Barclays Capital számítási modellje szerint e "szélsőséges forgatókönyv" megvalósulása esetén a két országnak összesen 1145 milliárd euró külső  finanszírozási mentőforrásra lenne szüksége a következő tizenkét hónapban. Ezzel szemben a megemelt euróövezeti és IMF-forrásokból együtt is csak 1250 milliárd euró lenne mozgósítható, vagyis a két déli eurótagállam megsegítése után alig maradna tartalék.

Újabb kérdések

A ház szerint ezért ha a spanyol és az olasz alapmutatók rövid távon tovább romlanak, a piacon ismét kérdések merülnének fel az euróövezeti tűzfal elégségességével kapcsolatban.

Más nagy londoni házak is úgy vélekedtek legutóbbi helyzetelemzéseikben, hogy a válságkezelésre fordítható források nemrégiben elhatározott megemelése sem lesz elegendő az euróövezet problémáinak megoldására.

Az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlésén a fejlett ipari országok és a legnagyobb felzárkózó gazdaságok alkotta G20-országcsoport megállapodott arról, hogy hozzávetőleg 430 milliárd dollárral hozzájárul a valutaalap tartalékainak feltöltéséhez; így az IMF kihelyezhető forrásai csaknem megkétszereződnek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított minapi értékelésükben azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az IMF-forrás - az euróövezet saját, nemrég 700 milliárd euróra növelt kapacitású pénzügyi mentőeszközével (EFSF) együtt - vagy Olaszország, vagy Spanyolország pénzügyi kisegítésére lenne elegendő szükség esetén, de ha mindkét ország külső segítségre szorulna, ahhoz valószínűleg már nem lennének elégségesek az IMF és az EFSF felduzzasztott pénzforrásai együtt sem.

Márpedig ha az euróövezeti válság ismét eszkalálódni kezd, akkor ennek hatásai nem korlátozódnának csak Spanyolországra vagy csak Olaszországra - állt a Capital Economics londoni elemzésében.

A ház szakértői hozzátették, hogy véleményük szerint a megszorítások és a nagy összegű pénzügyi mentőprogramok kombinációjával egyébként sem lehet megoldani az eurótérség problémáit, "bárhonnan jöjjön is a pénz".

Drámai kapacitásbővítés kellene?

Az EFSF-megállapodás után összeállított külön elemzésükben a Capital Economics londoni közgazdászai annak a véleményüknek adtak hangot, hogy e pénzügyi védőeszköz "nagyon drámai" mértékű kapacitásbővítésére lenne szükség az euróövezeti adósságválság járványveszélyének teljes megszüntetése végett. A ház szakértői az általuk szükségesnek tartott pénzügyi védőkapacitás illusztrálására kimutatták, hogy csak Olaszország és Spanyolország együttes finanszírozási igénye 2014 végéig meghaladja az ezermilliárd eurót, a két ország összesített adósságállománya pedig 2500 milliárd euró.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - elemzői az EFSF nemrég bejelentett kapacitásbővítése utáni kommentárjukban közölték: kétségesnek tartják, hogy az EFSF bővítéséről szóló megállapodással rá lehet-e bírni a befektetőket több perifériális euróövezeti tagállam szuverén kötvényeinek megvásárlására. Annak kockázata, hogy egy ország - akár részlegesen - törlesztésképtelenné válik, egyébként sem a támogatási alap méretétől függ; az európeriféria országainak gazdaságuk versenyképességét kell helyreállítaniuk, ez a kulcstényező, ennek elmaradása esetén adósságterhük aligha lesz fenntartható hosszú távon - vélekedtek a Commerzbank elemzői.