Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tavalyi negyedik negyedévében az előző időszakhoz képest ár, szezonális és naptári kiigazítással nem változott (0,0 százalék) a német bruttó hazai termék (GDP) - írja az MTI a jelentésre hivatkozva. A német gazdaság esetében ez lényegében recesszió.

Az egy évvel korábbihoz képest árkiigazítással 0,3 százalékkal, ár és naptári kiigazítással 0,4 százalékkal nőtt a német GDP 2019 negyedik negyedévében.

A 2019-es első negyedévben 0,5 százalékkal nőtt negyedéves bázison a német GDP, a második negyedévben 0,2 százalékkal csökkent, a harmadikban pedig 0,2 százalékkal nőtt. Éves bázison az első negyedévben 0,9 százalékkal nőtt, a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent, a harmadik negyedében 1,1 százalékkal nőtt a német GDP. Az egész éves a GDP-növekedés 0,6 százalék lett.

A negyedik negyedévben a belső fogyasztás, a GDP-növekedés legerősebb hajtómotorja veszített dinamikájából. A lakossági fogyasztás stagnált, nem nőtt (0,0 százalék) az előző negyedévhez képest. Az állami kiadások csak csekély, 0,3 százalékos mértékben nőttek. A beruházások vegyes képet mutattak: az építőiparban jórészt az enyhe télnek köszönhetően 0,6 százalékkal nőttek a beruházások, az ipari termelőberendezés-beruházások 2,0 százalékkal csökkentek, az ipari létesítményekbe fektetett beruházások 1,1 százalékkal nőttek.

A külkereskedelem fékező hatással volt a német konjunktúrára a negyedik negyedévben. Ár, szezonális és naptári kiigazítással az export 0,2 százalékkal csökkent a harmadik negyedévihez képest. A szolgáltatások exportja 0,4 százalékkal emelkedett ugyan, az áruexport azonban 0,4 százalékkal csökkent. Az áru és szolgáltatásimport viszont 1,3 százalékkal emelkedett.