Két intézet felmérése szerint is lassult az amerikai feldolgozóipari szektor teljesítménynövekedése októberben az előző hónaphoz képest. Az Egyesült Államok Ellátásilánc-menedzsment Intézete (Institute for Supply Management - ISM) azt közölte, hogy a feldolgozóipari ágazat októberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 60,8 pontra gyengült a szeptemberi 61,1 pontról. Elemzők gyengébb októberi adatra, 60,5 pontra számítottak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az ISM feldolgozóipari BMI-je októberben már 17. hónapja állt az 50 pontos választóvonal fölött.

Az alindexek közül az új megrendelések mutatója a szeptemberi 66,7 pontról 59,8 pontra, 16 havi mélypontra esett a globális ellátási láncokban tapasztalható fennakadások, illetve a nyersanyagárak emelkedése miatt, ugyanakkor a foglalkoztatottsági hajlandóságot tükröző mutató a szeptemberi 50,2 pontról 52 pontra emelkedett.

Az eltérő módszertannal dolgozó Markit londoni gazdaságkutató intézet ugyancsak azt közölte, hogy az amerikai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 60,7 pontról októberben 58,4 pontra, tavaly február óta a leggyengébb szintre romlott, rosszabb lett a szakértők által várt 59,2 pontnál.