Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két és fél millió kerékpárt gyártottak tavaly Romániában - írja az economedia.ro hírportál cikke alapján a Maszol. A hazai termelés zömét exportálják. Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint a 27 tagállamban összesen 13,5 millió bicikli készült tavaly.

Az első számú gyártó Portugália volt, 2,9 millió darabbal, míg Románia a második helyen áll. Egymilliónál több kerékpárt gyártottak még Olaszországban (1,9 millió), Németországban (1,4 millió) és Lengyelországban (1,2 millió).

Nagy előrelépés

Nem is olyan régen, 2019-ben Románia még csak negyedik volt az uniós rangsorban, időközben azonban sikerült Németországot és Olaszországot is megelőzni.

Az Európai Unió nettó importőr, tavaly ugyanis 1,49 millió biciklit exportált, míg a behozatal 5,7 millió darabot tett ki, melyek közül 1,148 elektromos volt. A legtöbb kerékpár Kambodzsából, Tajvanról, Kínából és Bangladesből érkezik az Európai Unióba.

Romániában az elmúlt években látványosan felfutott a gyártás: 2019-ben még csak 1,2 millió darab volt a termelés, 2020-ban pedig 1,4 millió. A termelés első számú központja Temesvár, ahol két gyártó, a Decathlonnak dolgozó Sport Mechanical Workshop és a Corratec három üzemet működtet.

A Corratec idén megnyílt gyárában elektromos kerékpárokat szerelnek össze, később azonban mountain bike típusúakat is fognak gyártani. Temesvár mellett Resicabányán és Déván van még jelentős bicikligyártó üzem.