Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán szaktárca szerint nem volt világos, hogy mi áll a térségben zajló legújabb kínai-orosz katonai tevékenység hátterében, ugyanakkor tisztviselők nem zárták ki annak lehetőségét sem, hogy a két hajó egy tájfun elkerülése érdekében tartózkodtak ott.

Japán mindenesetre tiltakozik a kínai kormánynál az incidens miatt, amely - Seiji Kihara kabinetfőtitkár-helyettes - szerint aggodalomra ad okot.

"A Szenkaku-szigetek történelmileg és a nemzetközi jog szerint is Japán területének szerves részét képezik. A kormány higgadtan, de határozottan fogja kezelni az ügyet, hogy megvédje a japán szárazföldet, a felségvizeket és a légteret" - mondta Kihara a lap szerint.

Peking szerint nincs semmi látnivaló

Kína azt állítja, hogy azok a saját területeik, a kínai hajók tevékenysége a közeli vizeken törvényes és indokolt. "Japánnak nincs joga ilyen felelőtlen megjegyzéseket tenni" - tette hozzá Zhao Lijian kínai külügyminisztériumi szóvivő.

Japánt zavarja, hogy Kína egyre magabiztosabban mozog a szerintük tiltott zónában, ez pedig fenyegeti a Kelet- és Dél-kínai-tenger stabilitását. Ez a negyedik hasonló eset 2016 óta.