Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdai közleménye szerint az újlakás-építések száma 8,9 százalékkal, a szezonálisan kiigazított, évesített adatok szerint 574 ezerre emelkedett novemberben. Elemzők véleménye szerint a növekedés mindaddig tovább folytatódhat, míg az első lakást vásárlók számára további adókedvezményt biztosít a kormány. Az adókezdvemény hatályát, amelyet korábban idén novemberben terveztek felfüggeszteni a legújabb döntés értelmében egészen a jövő év közepéig kitolják.

A új társasházépítések száma 67,3 százalékkal, 92 ezerre emelkedett azt követően, hogy októberben még rekord mélységre zuhant vissza. A minisztérium jelentése szerint a családi házak építésében 2,1 százalékos emelkedés volt tapasztalható, novemberben 482 ezer új családi házat építését kezdték meg.
 
Bár a társasház-építések megugrása igazán szembetűnő, azok évesített száma még mindig alacsonynak számít, az éve eleji adat szerint ugyanis még 189 ezer ilyen típusú ingatlan építésére lehetett számítani.

A kiadott friss építési engedélyek száma hat százalékkal, évesítve 584 ezerre emelkedtek. Az új családi házakra kiadott építési engedélyek száma 5,3 százalékkal, 473 ezerre nőtt.

A renováláson áteső ingatlanok aránya 3,2 százalékkal 540 ezerre, rekord mélységig csökkentek, míg a már befejezett átalakítások száma 8,7 százalékkal 810 ezerre emelkedett, ami egyértelmű fordulatot jelent az elemzők szerint, hiszen az idei év legkedvezőbb adata, s biztosan jelzi előre a következő időszak építési tendenciáit.

A RealtyTrac szakértői a vártnál kedvezőbb adat kapcsán felhívják a figyelmet arra, hogy a lakáspiac növekedése egyérteműen az adókedvezménynek köszönhető, s annak kifutásával a korábbi szintre eshet vissza a szektor aktivitása.

A kereskedelmi minisztérium kedvező jelentése kedvezően érintette a piacokat, a korai kereskedésben a tőzsdei mutatók jelentősen emelkedtek a jelentés napvilágra kerülését követően. Ezzel együtt a decemberi ingatlanpiaci hangulatindex 16 százalékra csökkent a
novemberi 17 százalékról.