Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sajtóértesülések szerint a román kormány júliustól nullára csökkentené az állam befizetését kötelező magánnyugdíjpénztárakba - adta hírül a Maszol. Arról a járulékról van szó, amit az államnak az adófizetők bruttó jövedelméből át kell utalnia a magánbiztosítóknak kötelező magánnyugdíj-járulék címen.

Kormányzati források a Hotnewsnak azt nyilatkozták: a kormány így próbálja arra kényszeríteni a magánnyugdíjalapok mintegy hétmillió befizetőjét, hogy az év második felétől csak az állami nyugdíjalaphoz járuljanak hozzá. Ha nem ezt teszik, akkor a kieső állami pénz miatt jóval kevesebb nyugdíj-megtakarításuk halmozódik fel, ami csökkentené járandóságukat.

Elszállt a kassza

A háttérben az áll, hogy az elmúlt évek sorozatos nyugdíjemelései következtében az állami nyugdíjalap hiánya elérte a 28 milliárd lejt (1857 milliárd forint - több mint négy budapesti 4-es metró ára)

Az első lépést az év elején tették meg: január 1-jétől a bruttó jövedelem 5,1 százalékáról 3,5 százalékra csökkent az az összeg, amelyet az állami nyugdíjpénztár átutal a magánnyugdíjalapoknak. Ha ez az összeg nulla lej lenne, egy csapásra 800 millió eurót spórolna meg a kormány az állami nyugdíjkasszának.

Nyilatkozzanak

Romániában 2007-ben vezették be a magánnyugdíjrendszert, amely az állami nyugdíj kiegészítéseként működik. A rendszer első pillérét az állami nyugdíj képezi, a második pillérét a kötelező magánnyugdíj, amely a 35 év alattiak számára kötelező, a harmadik pillér a nem kötelező magánnyugdíj.

Azt már korábban megerősítették pénzügyminisztériumi források, hogy a kormány azt szeretné: az adófizetők írásban kérvényezzék, ha a második pillért jelentő rendszerben szeretnének maradni. Ezt viszont ellenzi a koalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE). Hasonló állásfoglalásra késztette a magyar kormány 2011-ben a hasonló hazai kötelező magán-nyugdíjrendszer tagjait, ami lényegében a pillér felszámolásához vezetett.

A fotó forrása: Shutterstock.