Schwarzeneggert azokról az ellenzéki támadásokról kérdezték, amelyek szerint az Obama által egy éve aláírt 787 milliárd dolláros ösztönző csomag nem teremtett munkahelyeket.


A hét végi washingtoni CPAC-tanácskozáson - amely az ország vezető konzervatív politikusainak, gondolkodóinak éves konferenciája - Mitt Romney volt elnökjelölt is élesen támadta Obama költekezését, haszontalannak ítélve az ösztönző csomagot.


A kaliforniai kormányzó azonban az ABC-nek kifejtette: miközben sok republikánus politikus hevesen kikel Obama programja ellen, saját választókörzete számára beruházásokat kér az ösztönző csomagból.


Schwarzenegger kigúnyolta azokat az ellenzéki politikusokat, akik egyfelől nyíltan kritizálják a demokrata párti munkahelyteremtő programot, másfelől viszont saját magukat fényezik, ha kerületük is kap pénzt a szövetségi csomagból.


Barack Obama néhány napja - az ösztönző csomag aláírásának első évfordulóján - azt állította, hogy kormánya eddig 2 millió munkahelyet teremtett vagy mentett meg, és idén további másfél milliót fog létrehozni.

Republikánus véleményformálók hamisnak, túlzónak tartják ezeket az adatokat. Független közgazdászok azonban egyetértenek: az Obama-féle ösztönző csomag elhárított egy sokkal súlyosabb gazdasági válságot és megelőzött egy lényegesen nagyobb arányú munkanélküliséget.


Schwarzenegger elmondta: a kormányzati serkentő csomag Kaliforniában elsősorban az oktatásban és az infrastrukturális szférában teremtett munkahelyeket.