Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ukrajna szerint a termobárikus fegyvereket – más néven vákuumbombákat – a Donyecki területen lévő Novomijhailivka város közelében lévő az ukrán csapatok állásait találtak el. Jelenleg Oroszország hadserege itt próbálja meg áttörni az ukrán védvonalakat. 

"Így néz ki a 21. század legnagyobb és legborzalmasabb háborúja. Ukrajna készen áll a visszavágásra" - írta az ukrán védelmi minisztérium egy videó mellé, amellyel igazolni akarta a támadást. A kijevi vezetés kéri a NATO-t, hogy biztosítson a számukra hasonló fegyvereket.

A termobarikus rakéta egy olyan robbanóanyagtípus, amelynél a bomba jellemzően benzinnel vagy más éghető anyaggal van töltve, amit a robbanás pillanatában szétporlasztanak egy terület felett, majd ugyanabban a pillanatban egy második töltet egy hihetetlen intenzív, magas hőmérsékletű robbanást indít be a benzinfelhőben, amitől az egész olyan lesz, mint egy szétterjedő tűzgolyó.. Annyira pusztító, hogy képes elpárologtatni az emberi testeket és szétzúzni a belső szerveket. 

A fegyvert először a Szovjetunió afganisztáni inváziója során használták, de bevetették Csecsenföldön és a szíriai polgárháborúban is - írja a Guardian.

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő márciusban azt mondta, hogy bár Oroszországnak vannak ilyen fegyverei, valamint arra alkalmas kilövőállványai Ukrajnában a fronton, nem tudott arról, hogy használtak ilyen fegyvereket. 

A videót olyan jelentések közepette mutatták be, amelyek szerint az orosz erők egyre nagyobb teret hódítanak a tágabb Donbász régióban, amelynek Donyeck is része - írja a Business Insider.

 

 

Nem közölték az ukrán védelmi erők, hogy mekkora veszteséget okozott a fegyver bevetése.