Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Amszterdam és Párizs között, több száz kilométeres sebességgel közlekedő expresszvonaton a lövöldözés Belgium területén történt. A vonatot Arras észak-franciaországi város pályaudvarán leállították, ahol az utasokat evakuálták. A sebesültek között egy-egy francia, brit és amerikai van, a brit sebesülése a súlyos. A lövöldözőt két szabadságos amerikai katona és egy diák dulakodás után ártalmatlanná tette, majd a rendőrség letartóztatta.

Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter kijelentette, hogy az amerikai utasok "rendkívül nehéz körülmények között kimagasló bátorságot tanúsítottak, s ha nem őrzik meg a hidegvérüket, akkor borzalmas tragédia történhetett volna".

Barack Obama amerikai elnök ugyancsak elismerő szavakkal nyilatkozott az amerikai katonák és a többi utas bátorságáról. A Fehér Ház közleménye szerint az elnök kiemelte, hogy a katonák hősies cselekedetükkel minden valószínűség szerint egy szörnyű tragédiát akadályoztak meg.

Párizsban bejelentették, hogy az ügyészség terrorellenes szekciója vizsgálja az incidenst.

Charles Michel belga kormányfő elítélte és terrortámadásnak nevezte az esetet. Közölte, hogy országa szorosan együttműködik a francia hatóságokkal a nyomozás során.

A támadót Párizsba szállítottak, a kihallgatás ott folyik.

Szombaton a belga államügyészség is bejelentette, hogy a terrorellenes törvény alapján vizsgálatot indított az ügyben.

Rendőrségi források szerint a gyanúsított szerepel a francia titkosszolgálatoknak a terrorizmussal kapcsolatba került emberekről vezetett nyilvántartásában. A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők ugyanakkor elmondták, hogy a férfi nem állt szigorú megfigyelés alatt. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi volt a lövöldözés oka. A férfinél egy géppisztoly, egy automata pisztoly és kés is volt. Francia hírforrások szerint a támadó egy 26 éves, marokkói származású személy, ezt azonban hivatalosan még nem erősítették meg.

Az El País című spanyol lap szombaton arról számolt be, hogy a támadó korábban egy évet Spanyolországban töltött, és azt követően költözött Franciaországba. Az újság szerint megjárta Szíriát is.