A varsói külügyminisztérium drámai figyelmeztetést adott ki a június 14-én kezdődő oroszországi focivébé előtt - derül ki a gazeta.pl cikkéből. A szaktárca nem javasolja a turistáknak, hogy a Krímbe vagy a Kaukázus északi területeire utazzanak. Külön felhívják a figyelmet arra, hogy nem tudnak konzuli segítséget adni a lengyel állampolgároknak a Krím félszigeten, amelyet Oroszország négy éve úgy vett el Ukrajnától, hogy az az EU és az USA továbbra is Ukrajna fennhatóságát ismeri el.

A mundial ideje alatt  a lengyel külügy szerint nem kizárhatók a támadások a vébé meccseinek helyet adó városokban. . Ezért különös óvatosságra intenek a stadionokban, a szurkolói övezetekben és azok környékén, de még a tömegközlekedési eszközökön is.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy aki utazik, az jelentkezzen be az Odüsszeusz rendszerbe, amely a hosszabb utazások idején tájékoztatja a minisztériumot az esetleges balesetekről.

Az oroszok több mint 15 ezer lengyel fociszurkolóra számítanak, mert eddig ennyien regisztráltak az úgynevezett szurkolói útlevél kiadására. Aki ezt megkapja, az vízum nélkül lépheti át Orosz Köztársaság határait. Ez a papír június 4-étől az utolsó meccsig, azaz július 15-ig érvényes. Ez alatt az idő alatt többször be vagy ki lehet vele utazni Oroszországból.

Azoknak a szurkolóknak, akik nem szállodában laknak majd, nem szabad elfeledkezniük arról, hogy három napon belül be kell jelentkezniük a migrációs hivatalokban. Ha ezt nem teszik meg, deportálás fenyegeti őket. A lengyel válogatott egyébként részt vesz a mundialon.

A fotó forrása: Szergej Karpukin/AFP