A legendásan szigorú amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) 2021 utolsó napjaiban nevezett meg egy sor olyan testápolási terméket, amelyek egy ismert rákkeltő anyag, a benzol meg nem engedett mennyiségét tartalmazhatják. Ez a bejelentés egy majdnem egy éve tartó termék-visszahívási sorozat betetőzése volt, ami olyan készítményeket érint, amelyeket amerikaiak milliói használnak – írta meg pár napja aBloomberg. A sorozatot a Valisure nevű kis New Haven-i laboratórium indította el, amely márciusban kezdte nyilvánosságra hozni vizsgálatai eredményét.

Az FDA-nak ugyanis nincs kapacitása az összes vegyi anyag jelenlétének részletes vizsgálatára, így elsősorban azt ellenőrzik, hogy a vállalatok a gyártás során betartották-e mindazokat az előírásokat, amelyek rájuk vonatkoznak és megfelelnek az úgynevezett legjobb vállalati gyakorlatnak. Így a Valisure-re és a hozzá hasonló vállalatokra marad a részletek fürkészése. Az idei visszahívások olyan óriásokat érintettek, mint az amerikai Johnson & Johnson és Procter & Gamble Co. (P&G) vagy a német Bayer AG. A benzolt kimutatták a naptejektől kezdve az izzadásgátlókig számos termékben, főként aeroszolokban.

Fontos eleme még a kínos eredményt hozó vizsgálatsorozatnak, hogy nem minden terméket hívtak vissza a boltokból, amelyekben a Valisure benzol nyomaira bukkant és a vállalat csak nagyon szűk részét tesztelte a sok ezer testápoló terméknek. Csak a P&G adott bepillantást abba, hogyan kerülhetett a rákkeltő anyag a termékébe. E szerint az a hajtógáz, amit a sprayben használt egy (meg nem nevezett) beszállítójától származott. Ebbe került szennyező anyag.

Nehéz gyártani

Az aeroszolokat viszonylag nehéz gyártani. A legtöbbjük bombabiztos üzemekben készül, mivel robbanásveszélyes anyagokat, például bután és propánt használnak az előállításukhoz. A termékek ezután általában olyan cégekhez kerülnek, amelyek arra specializálódtak, hogy hozzáadják a hajtógázt és a nyomásnak ellenálló palackba töltsék azokat. Mindeközben számos hozzávalót adnak a termékhez, amelyek egy része távoli helyekről érkeznek, olyan országokból, ahol nem olyan szigorúak a minőségi követelmények, mint a gyártó székhelyén.

Ennek ellenére a testápolókat gyártó vállalatok azt állítják, hogy bármit, ami a termékeikbe kerül, szigorúan ellenőriznek. A benzol a gyártási folyamat sok pontján belekeveredhet a vegyi anyagokba, nehéz pontosan meghatározni, hogy hol. A gyártók szerint olyan kicsi koncentrációban van jelen, hogy az nem okozhat bajt, főként, hogy az utca emberének bőrére a városi levegőből, a cigarettafüstből vagy a járművek kipufogógázából is kerül benzol.

Kerüljék el!

Az FDA azt a követelményt fogalmazta meg, hogy a cégek minden olyan terméküket vonják vissza a kereskedelmi forgalomból, amelyben egymillió anyagrészecskében kettő benzolrészecske található. A Valisure talált olyan naptejeket, amelyekben ez a szám hat volt, és olyan izzadásgátlókat, amelyekben még ennél is háromszor több benzol volt.

A szakértők a hatóságnál szorosabb követelményt fogalmaznak meg: aki csak teheti teljesen izolálja magát ettől a vegyi anyagtól. Az ismert rákkeltő anyagok esetén nincs olyan, hogy „biztonságos mennyiség” - mondja Peter Orris egyetemi orvos-professzor. A rákkeltő anyagoknak való kitettségünket mindig csökkenteni kell, ha csak tehetjük, mert akaratlanul is folyamatosan számos ilyen anyaggal érintkezünk. A benzol egyik szakértője, Stephen Petty, aki számos olyan perben tanúskodott, amelyet a benzol által okozott kár miatt indítottak, azt teszi hozzá ehhez, hogy a benzol káros hatása elsősorban az emberek bőrétől és a rá került vegyi anyag mennyiségétől függ.

A legnagyobb nyitott kérdés azonban szakértők szerint az, hogy az FDA miért hagy bármilyen tűréshatárt a benzolra vonatkozóan, amikor a Valisure tesztjeiből kiderült, hogy a kérdéses termékeknek nem feltétlenül kell tartalmazniuk ezt a káros anyagot. Érdekes, milyen sok aeroszol nem tartalmaz benzolt – állapítja meg Orris, hozzátéve, szerinte ez bizonyítja, hogy ezek a termékek előállíthatók ebből a szempontból tisztán is.