Thaiföld munkanélküliségi rátája több mint 16 éves csúcsra emelkedett a harmadik negyedévben, mivel a világjárvány okozta beutazási korlátozások miatt brutálisan visszaesett az ország turizmusa.

Annak ellenére, hogy a korlátozásokat szeptembertől enyhítették, és újra lehetett karanténkötelezettség nélkül az országba lépni, a közel 70 millió lakosú Thaiföldön már 870 ezer munkanélküli él - írja a Reuters.

A munkanélküliségi ráta az előző három havi 1,89 százalékról már 2,25 százalékra növekedett, utoljára 2005-ben volt ennyire magas az álláskeresők száma (2,52 százalék). A lap szerint, ez a szám nem foglalja magában a vállalkozókat, ezért ez az arány valójában jóval magasabb is lehet. A lap szerint a legtöbb munkahely a vendéglátó- és az építőiparban szűnt meg.

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt: legalább három évbe telhet mire visszaáll a járvány előtti szintre Thaiföld turisztikai ipara, mivel a delta variáns megjelenése miatt hónapokkal elcsúszott az egyik legnépszerűbb üdülőhely, Phuket újranyitása. Két éve még 40 millió turista üdült az országban, jövőre nagyjából 5 millió látogatóval számolnak.