A Reuters forrásai szerint a Világbank nyugdíjalapjában lévő részvénybefektetések körülbelül 40 százalékát nem az indexalapokban szereplő cégek papírjaiban tartják, hanem elsősorban olyan vállalatokban, amelyek környezeti és egészségügyi problémákkal sújtott iparágakban tevékenykednek.

Két világbanki forrás szerint a szervezeten belül is sokan nehezményezik a portfólió mostani összetételét és néhányan fel is vetették, miért nem tartja a bank a társadalmi felelősségvállalás szempontjából elfogadható alternatívákban az alap vagyonát.

A Világbank saját hitelezési gyakorlata alapján sem fektet olyan cégekbe, amelyek dohányfeldolgozásban vagy széntüzelésű elektromos hálózat kiépítésében érdekeltek.

A bank nem kommentálta a Reuters értesüléseit, de közleményükben annyit közöltek, hogy nyugdíjalap-befektetéseikkel elsősorban a befektetők érdekeit tartják szem előtt és a jövőben is törekednek arra, hogy a környezeti, szociális és kormányzati elveket is figyelembe vegyék a befektetési döntések meghozatalakor.