Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Augusztusban leáll a románai Tulcea városában működő timföldgyár, az Alum - írja a Maszol. Az üzem tulajdonosa az Alro Slatina alumíniumgyártó vállalat, melynek a vezetősége a magas gázár miatt döntött a termelés felfüggesztése mellett.

„Az Alum termelési költségei nagyban emelkedtek 2022 áprilisa óta a gázár miatt. Az Alro májusban 913 dollár/1000 köbméter áron vásárolta a gázt. Az Alum termelési költségeire az elektromos áram és a gáz van a legnagyobb hatással, ami a 2022-ben előállított timföldben együttesen 500 dollár/tonnát tesz ki” – olvasható a cég közleményében.

A timföld az alumíniumgyártás alapanyaga, az Alum termelését az Alro használja fel. A slatinai gyárban nem áll le a termelés, hanem importból származó timföldet fognak feldolgozni. Ugyanakkor az Alro már hosszú hónapok óta csökkentett kapacitással dolgozik, szintén a magas energiaárak miatt, öt elektrolízis-egységből hármat ideiglenesen leállítottak.

A termelés felfüggesztése miatt az Alum dolgozóinak zömét elbocsátják. Adrian Darie szakszervezetei vezető a helyi sajtónak azt nyilatkozta, hogy a 792 alkalmazottból csak 259-et tartaanak meg, vagyis 500-nál többen kerülnek utcára. Az Alum tavaly 809 millió lejes árbevételt ért el.

Korábban az Alro, az Azomureș és a Chimcomplex jelentette be, hogy csökkentik vagy leállítják a termelést, mivel a jelenlegi energiaárak mellett az nem kifizetődő. Az Azomureș májusban kezdte újra a termelést, több hónapos kényszerszünetet követően, de június végén részlegesen ismét leállt.