Hétfőről keddre virradóra az elmúlt évek egyik legnagyobb rendőri akcióját hajtották végre Calabriában: a helyi szervezettbűnözés elleni ügyészség több éves vizsgálata után több helyszínen rendelt el letartóztatásokat. Összesen 116 embert vettek őrizetbe, akiket mind azzal gyanúsítanak, hogy a helyi 30 klán közül valamelyiknek dolgoztak.

Az ügyészség közlése szerint összesen 24 maffiasejt tagjait kapcsolták le. Közülük a legnagyobb fogásnak Rocco Morabito helyi vezért tartják. A hatóságok közzétettek egy hangfelvételt, ahol telefonon arról beszél, hogy "Az állam itt én vagyok. A maffia. Az igazi, nem a gagyi" - írja a La Republica.

A közlések szerint az la 'ndrangheta család annyira erősen része Calabria tartomány életének, hogy államot üzemeltetett az államban. Vagyis saját bíróságai voltak, ahol a különböző klánok közötti konfliktusokat saját hatáskörben rendezték. Ítélkeztek a vitás ügyekben, hogy fenntartsák a békét és ne kerüljenek kapcsolatba az olasz hatóságokkal.

A rendőri akciót több hónapig készítették elő, az összehangolt műveletben hivatalosan senki sem sérült meg. A 116 gyanúsított ellen a legkülönfélébb bűncselekmények miatt adtak ki elfogató és letartóztatási parancsokat: a legtöbbjük ellen a szervezett bűnözéssel való együttműködés és illegális fegyverviselés lehet majd a vád.

Az olasz sajtóban viszont a legtöbben szkeptikusok az akció sikerét illetően: hét éve Lombardiában és Calabriában mintegy 300 embert tartóztattak le, de a maffia hatalma nem gyengült. Ez azt mutatja, hogy most sem lehet tartós sikerre számítani. Idevágó idézet, hogy Morabito a letartóztatásakor több forrás szerint is azt mondogatta: "Ez tiszteletlenség".

Olaszországban az elmúlt időszakban rájár a rúd a maffiára: néhány hete a dél-olasz klánok egy része kvázi bejelentette, hogy Németországba költözik a helyi rossz gazdasági környezet miatt.