A törvény 75 százalékos adót vezet be azon személyek számára, akiknek nincs bizonyítékuk arra, hogy hogyan jutottak a vagyonukhoz - idézi a 021.rs hírét a Szabad Magyar Szó.

Az ellenőrzést az adóhivatal különleges osztálya végzi, azt ellenőrzik, hogy az egymást követő három naptári évben valakinek meghaladta-e a 150 ezer eurót a bevallott és a valós vagyon közötti különbség.

Az ellenőrzés a gyakorlatban úgy történik, hogy az adóhivatal az ellenőrzött jogi-, vagy magánszemélytől bekéreti a vagyonra vonatkozó dokumentumokat. Amennyiben az ellenőrzésnek alávetettek nem működnek együtt a hatóságokkal, jogi személy esetében 500 ezer és 2 millió dináros (mai árfolyamon körülbelül 1,6-6,2 millió forint) büntetést szabnak ki, vállalkozóknál ez 100-500 ezer dinár (311 ezer és 1,6 millió forint közötti összeg) magányszemélyeknél pedig 50-150 ezer dinár (156-467 ezer forint).

Azt, hogy kit ellenőriznek, azt az adóhivatal igazgatója dönti el, de lakossági feljelentés alapján is indulhat eljárás.

Az igazságügyi minisztériumban korábban hangsúlyozták, hogy a törvény mindenkire vontakozik, nem csak a politikusokra, közéleti személyiségekre és állami funkcionáriusokra.