Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azok az információk, amelyeket hírszerzési forrásokra hivatkozva Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hozott nyilvánosságra, tartalmaznak Washington számára is "új és sürgető elemeket" Teherán azon erőfeszítéseiről, hogy "rakétákkal célba juttatható atomfegyvereket" fejlesszen ki. "Ezek a tények megegyeznek azzal, amit az Egyesült Államok régóta tud: hogy Iránnak erőteljes, titkos atomfegyver-programja van, amelyet sikertelenül ugyan, de megpróbált elrejteni a világ és saját népe elől" - fogalmazott az amerikai elnöki hivatal közleménye.

A Fehér Ház egyúttal bejelentette, hogy a Netanjahu által nyilvánosságra hozott információkat részletekbe menően megvizsgálják.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn este újságíróknak megerősítette, hogy az Izrael által nyilvánosságra hozott információk megbízhatóak és jó részük eddig valóban nem került nyilvánosságra. Az amerikai diplomácia irányítója - aki hétfőn délután Izraelben megbeszélést folytatott Netanjahuval, majd Jordániába repült - a kíséretében utazó újságíróknak nyilatkozott a repülőgépen. Elmondta: az új dokumentumok pontosan kirajzolják majd az iráni atomprogram léptékét. "Washington szorgalmasan dolgozik azon, hogy az iráni vezetéssel 2015-ben kötött többhatalmi atomegyezmény hiányosságait kijavítsák" - tette hozzá az új külügyminiszter, miután az elnök jelezte, hogy kész újra tárgyalni az egyezményről.

Érdekesség, hogy hétfő este az iráni atomprogramról szól közleményt átírta a Fehér ház a honlapján: később a Fehér Ház honlapján a kommünikének olyan változata jelent meg, amely már múlt időben fogalmaz az iráni atomprogramról: vagyis a mondat úgy végződik, hogy "Iránnak erőteljes, titkos atomfegyver-programja volt, amelyet sikertelenül ugyan, de megpróbált elrejteni a világ és saját népe elől". Az AP amerikai hírügynökség információi szerint a Fehér Ház elírásra hivatkozott.

Képünk forrása: AFP Photo/Jim Watson.