A KGB jogutódjaként ismert FSzB-nek (Föderációs Biztonsági Szolgálat) a grúz határnál kellett közbelépnie, mivel attól tartottak, hogy a tartalékosok úgy döntenek, egyszerűen "áttőrnek" az ellenőrzőponton, és ellenőrzés nélkül akarják majd elhagyni az országot - írta meg az orosz RBK-ra hivatkozó Kyiv Post.

A mozgósítás bejelentése óta a szélrózsa minden irányába menekülnek a besorozástól tartó férfiak, de a hétvégén különösen hosszú sor torlódott fel a korábban vitatott területként szintén orosz katonai műveletek áldozatává váló észak-oszétiai Verhnyij Lars ellenörzőpontnál.

A sor vasárnapra 20 kilométeresre duzzadt, és három kisebb falut is átszelve egészen a közeli Vlagyikavaz város határáig nyúlt. Átlagosan 48 órás átkelésekkel lehetett számolni, ezért beszámolók szerint egyes családok kocsijukat hátrahagyva, gyerekekkel-bőröndökkel együtt igyekeztek átgyalogolni a hatalmas torlódáson.

Erőszakhullám

Bár a lap szerint arról is szólnak hírek, hogy a helyszínre érkező katonák blokádot akarnak létesíteni, az FSzB csak a páncélozott harcijármű bevetését ismerte el hivatalosan, ami azért kell, hogy nehogy valaki formális ellenőrzés nélkül próbáljon áttörni a határon, de útlezárásokkal nem készülnek.

Grúzia mellett Örményország és Törökország a legfelkapottabb menekülési cél, mivel egyik országba való bejutáshoz sincsen szüksége vízumra az orosz állampolgároknak. A lakosság annyira ellenkezik a besorolás ellen, hogy olyan is volt aki lelőtte a sorozótisztjét, illetve a mozgósítás bejelentése óta több kisebb településen is Molotov-koktélokkal dobálták meg a helyi sorozóirodát.