Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új euróbankjegyek kibocsátásra készül az ECB - értesült a Bloomberg. Az új bankókon a kontinens névadója, Európa, a görög főisten Zeusz által elrabolt főníciai hercegnő képmása fogja fölváltani vízjelként a jelenleg alkalmazott architektúrákat. A vízjelben az épület helyére kerülő arcot vélhetően nehezebb lesz majd a hamis bankjegyeken reprodukálni.

Az információ szerint az ECB novemberben tervezi az új bankjegyek nyilvános bemutatóját, az első új kinézetű bankjegyet - egy öteuróst - pedig 2013 májusában bocsátaná ki. Mint azt korábban bejelentettük, a második generációs euróbankjegyek tervezése folyamatban van - idézte a Bloomberg Niels Buenemann, az ECB szóvivőjét, aki hozzátette, részleteket később közölnek.

A helyzet pikantériáját az adja, hogy Görögországnak kulcsszerepe volt és van a szuverén válság kirobbanásában, ami az adósságfinanszírozást egyöntetűen megdrágította az európai államokban, legalább öt országot recesszióba küldött, a monetáris uniót pedig széteséssel fenyegeti. A nemzetközi pénzügyi segítségre szoruló Görögország sorsdöntő hét elé néz. Az országban vizitálnak ugyanis újra az ECB, az IMF és az Európai Bizottság megfigyelői, az adósságcsökkentés terén elért előrehaladást felmérendő. Amennyiben kedvezőtlen összképet mutat a felülvizsgálat, Görögország eleshet a következő segélyrészlettől, és a monetáris unió elhagyására kényszerülhet. Az ECB jövő csütörtöki ülése ugyancsak kulcsfontosságú lesz Görögország számára.

Eloszlatni az aggályokat

A frankfurti székhelyű intézmény állítólag már PR-ügynökségekkel is felvette a kapcsolatot, amelyekkel az új bankjegyek bemutatására, illetve az új vízjel alkalmazásával kapcsolatos aggályok eloszlatására szerződne, különös tekintettel Görögország aktuális befektetői megítélésére és kilátásaira - idézte a hírügynökség forrásait. A Európa alapítását és történelmét szimbolizáló kép használata felerősítheti azt, a például Angela Merkel német kancellár által is képviselt üzenetet, miszerint az euró az egység devizája.

A központi bankok rendszeresen újratervezik bankjegyeiket javítandó azok biztonságát, csökkentve hamisíthatóságukat. Az első félévben az ECB 251 ezer hamis bankjegyet vont ki a forgalomból, 2011 második félévében pedig 310 ezret.

A jelenleg forgalomban lévő papírpénzek egyebek mellett ablakok, kapuk, hidak képeit viselik magukon Európa különböző részeiből, és ugyanezen képek jelennek meg a vízjelekben is. Az új bankjegyek megőrzik ezeket a szimbólumokat, és nagyon hasonlóak lesznek a jelenleg is forgalomban lévőkhöz - noha például kissé eltérő színük lesz - közölte a forrás. Európa térképe némileg más formában kerül fel az új pénzekre, mivel az Európai Unió 2002 óta megtörtént bővítéseire is reflektálni fog.

Közbeszólt a válság

Az Európai Központi Bank egyébiránt már többször elhalasztott a 2002 óta forgalomban lévő papírpénzek áttervezését. A pénzintézet 2008-ban még azt tervezte, 2011 január elsején hozza forgalomba a teljesen megújított sorozatot, azonban a Lehman-csőd nyomán beálló pénzügyi válság keresztül húzta a terveket.

Európa - akinek a neve "távolbalátó"-t jelent - képe jelenleg is szerepel a kéteurós görög érmén és számos emlékérmén is. Az eurózónához 2001-ben csatlakozott Görögország egyébként már a bankjegy megtervezésében is szerepet vállalt. 1996-ban az akkori görög pénzügyminiszter, Jannisz Papantoniou sikeresen lobbizott annak érdekében, hogy a bankjegyen görög betűkkel is megjelenjen az euró felirat - német tiltakozás mellett. Állítólag korabeli kollégája, a német Theo Waigel bosszús reakcióját annak idején úgy zárta: "Ez mind irreleváns, mert úgysem fogtok soha bejutni."