Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mandátumát ezúttal Tobias Zech CSU-s képviselő adta vissza, arra hivatkozva, hogy "esetleg összeférhetetlen" lehet tanácsadó cégének egy 2016-os munkája. A politikus és vállalkozása az akkor még Macedóniának nevezett Észak-Macedóniában a parlamenti választást felvezető kampányban a kormánypártnak, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) nevű jobboldali szövetségnek dolgozott.

Tobias Zech több mint négy év elteltével jutott arra a megállapításra, hogy a kampánytanácsadói munka miatt meg kell válnia képviselői tisztségétől. Döntését csütörtökön közölte párttársaival, néhány órával azután, hogy a Der Spiegel című hírportál beszámolt a macedóniai megbízásról.

Tobias Zech egyben felkérte a CSU etikai bizottságát hogy vizsgálja meg az ügyet - közölte Markus Blume főtitkár. Kiemelte: Tobias Zech "az egyedüli helyes lépést" tette meg azzal, hogy a CSU-t fenyegető károk elhárításáért a vizsgálat eredményétől függetlenül, azonnali hatállyal visszaadta Bundestag-mandátumát és lemondott a pártban betöltött tisztségeiről.

A CDU/CSU-frakció létszáma így tíz nap alatt 246-ról 242 főre csökkent. Az első három képviselő közül ketten - egy CDU-s és egy CSU-s politikus - az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezésben használt orvosi maszkok és egészségügyi védőruházatok beszerzése körüli visszaélésgyanú miatt távozott. A harmadik - egy CDU-s - képviselő az azeri elnök, Ilham Aliyev rendszeréhez fűződő kapcsolatai miatt kényszerült távozásra.

A botrányok sora megrengette a CDU/CSU-t, országos választói támogatottsága a legutóbbi, csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint egy hét alatt négy százalékponttal süllyedt, 33 százalékról 29 százalékra.