A két számjegű oroszországi infláció miatt tavaly a reálbérek 9,5 százalékkal csökkentek 2014-hez képest - a Rossztat statisztikai hivatal jelentése szerint. Az átlagos havi bér 30 311 rubel (381 dollár) volt, az átlagos reáljövedelem viszont 4 százalékkal visszaesett. Ez a fogyasztás visszafogására ösztönözte az oroszokat.

Az állami VTsIOM közvélemény-kutató adatai szerint az állampolgárok 63 százaléka az elmúlt hat hónapban megszüntette bizonyos áruk vásárlását, illetve kevesebbet vett belőlük. Az Interfax hírügynökség kiemelte, hogy 59 százalékuk olcsóbb cikkekre váltott, és 26 százalékuk elkezdte személyes megtakarításait napi szükségleteinek fedezésére fordítani.

A kormány jogi tájékoztató internetes oldalának mai bejelentése szerint Vlagyimir Putyin elnök aláírta a rendeletet a havi minimálbérek 6 204 rubelre (87 dollár) emeléséről ez év elejétől, ami 4 százalékos növelést jelent.

A Korn Ferry - Hay Group tanácsadó úgy becsüli, hogy az orosz cégek alkalmazottaik fizetését idén átlag 7 százalékkal fogják növelni - miközben az infláció várhatóan 14,6 százalékos lesz, vagyis a reálbérek 7,5 százalékos esésére kell számítani.