Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ukrajna elleni háború kezdetének időzítése Vlagyimir Putyin elnök részéről aligha lehetett véletlen, mert 1918. február 23-án egy unikális orosz intézmény alapjai jöttek létre: nem más kezdődött meg, mint a Munkás-paraszt Vörös Hadsereg felszerelése. A jeles nap pedig a rendszerváltás után is a haza védőinek emléknapja maradt.

Így tavaly február 23-án szerdán megünnepelve az orosz hadsereget megtartották a hagyományos katonai parádékat, felvonulásokat, és szokás szerint fellőtték a tűzijátékokat szerte Oroszországban. Majd február 24-án csütörtök hajnalban az oroszok megindították a háborút, vagy ahogy Putyin elnök nevezi: az Ukrajna elleni különleges katonai műveletet.

Ha a támadás napja nem lenne már így is erősen szimbolikus, pont 2014. február 23-án ért véget a szocsi téli olimpia.

Brüsszeli források szerint az időzítést most az unió sem bízza a véletlenre, és a háború kezdetének évfordulójára, február 24-re készíti elő az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot – írja a Lettországban működő független oknyomozó orosz portál, a Meduza.

A Politico is úgy tudja, hogy az Európai Unió már februárban bevezetheti a tizedik Oroszország elleni szankciós csomagot, amelynek pontjai a Vlagyimir Putyinhoz végtelenségig hűséges Alekszand Lukasenka belarusz rezsimjét is utol fogják érni.

A brüsszeli lap azt is megpendítette, hogy Belorusz mellett a tizedik szankciós csomag az orosz nukleáris energiát is meg fogja célozni.

A brüsszeli diplomaták egyelőre név nélkül nyilatkoztak, ám azt elárulták, hogy az új brüsszeli szankciós csomaggal várhatóan újabb bankok kerülnek ki a SWIFT-rendszerből, ahogy még több orosz médium veszítheti el európai sugárzási engedélyét.

Az EU kilencedik szankciócsomagja december 16-án lépett hatályba. Ide tartozott a repülőgép-hajtóművek Oroszországba történő exportjának tilalma, valamint az NTV/NTV-Mir, a Russia-1, a REN TV és a Channel One műsorszórási engedélyeinek visszavonása. Az egyéni szankciós lista Tatjana Golikova miniszterelnök-helyettesre, valamint több miniszterre és kormányzóra, illetve orosz propagandistára is kiterjedt.

Zelenszkij már tudja, mivel készül a háború évfordulójára

Az Ukrajna elleni orosz háború elindulásának egyéves évfordulóján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ-be látogatna, hogy az Oroszország február 24-i inváziójának első évfordulója előestéjén felszólaljon a Közgyűlés magas szintű tanácskozásán – közölte az ukrán külügyminisztérium.

Emine Dzsaparova, az ukrán külügyminiszter első helyettese ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az útra csak akkor kerülhet sor, ha a biztonsági helyzet azt lehetővé teszi.

Az ukrán elnök tervezett látogatása azért is kérdéses a miniszterhelyettes szerint, mert az ukrán hírszerzés úgy értesült: Oroszország egy rendkívül komoly offenzívára készül februárban.

Amennyiben Volodimir Zelenszkij valóban elutazik az ENSZ-be, akkor ez lesz a második külföldi útja a háború kezdete óta. Az ukrán elnök december 21-én meglepetésszerű látogatást tett Washingtonban, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel és a Kongresszus tagjaival, akiknek megköszönte támogatásukat.

Szerhij Kiszlicja, Ukrajna ENSZ-nagykövete elmondta, hogy a Közgyűlés február 23-án tart magas szintű vitát a háborúról, majd másnap a Biztonsági Tanács miniszteri ülése foglalkozik azzal.

Szankciókat küldött Brüsszel Oroszországnak karácsonyra

Az EU kilencedik szankciócsomagja december 16-án lépett hatályba: a legutóbbi megszorító intézkedések az orosz gazdaságot és a háborúért felelős személyeket célozzák.

A kilencedik szankciós csomagban lévő megszorító intézkedések vonatkoznak az orosz védelmi ipart támogató vállalatokra, politikusokra és politikai pártokra. Továbbá két orosz bankot is megszorongatnak, és négy orosz műsorszolgáltató működését tiltják be az unióban. 

Karácsony előtt Brüsszel többek között további exportellenőrzéseket és korlátozásokat vezetett be, különösen a kettős felhasználású, azaz a polgári mellett a katonai célokra is használható termékekre.

Az akkori intézkedések például vegyi anyagokat, idegmérgeket, elektronikai és informatikai eszközök alkatrészeit érintette, valamint megtiltotta az orosz bányászati ágazatba történő új beruházásokat.

Azt, hogy melyiket mikor fogadták el, és az egyes korábbi uniós, Oroszországgal szembeni szankciós csomagok mit tartalmaznak részletesen: ezt mind ITT foglaltuk össze.