A szeptemberi index 22 pont lett, jobb az előző negyedévi 17 pontnál, és magasan felülmúlja az elemzők által várt 18 pontot. Immár negyedik negyedéve folyamatosan emelkedik az index értéke, a szeptemberi mutató 2007 harmadik negyedéve a legkedvezőbb. A japán jegybank csaknem 11 ezer vállalat megkeresésével végezte a felmérését, amelyből 99,4 százalék válaszolt.

Ugyancsak hétfőn közölt adat szerint a japán szolgáltatóipar negyedéves hangulatindexe az előző negyedévhez képest változatlanul 23 pont lett, az elemzői várakozásokkal összhangban.

A japán gazdaság továbbra is a mérsékelt növekedés útján halad. Az export fellendült, a magánfogyasztás nőtt, miközben a foglalkoztatottsági és a jövedelmi helyzet javult. Elemzők szerint a japán jegybank legutóbbi negyedéves Tankan-jelentése azt mutatja, hogy a japán gazdasági növekedés stabil lesz a közeljövőben.

Az idei második negyedévi 0,6 százalékos GDP-növekedés 2015 első negyedéve óta a leggyorsabb ütem volt.

Az idei második negyedévben már sorban a hatodik negyedéve mutatott egyre nagyobb éves növekedési ütemet a japán gazdaság. Japán 2005-2006 óta most az első alkalommal élt át fennakadás nélkül egyhuzamban hat egymást követő negyedévben növekedést. A növekedés motorja a belső fogyasztás és a tőkeberuházások emelkedése volt.

Idei GDP-növekedési előrejelzését 1,3 százalékra javította fel az IMF az előző, áprilisban tett 1,2 százalékos prognózisáról. (Az Apple és a Google a legértékesebb.)

A jelenlegi kedvező adatok ellenére Japánnak azzal kell szembenéznie, hogy munkaképes korú népessége folyamatosan zsugorodik, emiatt a japán gazdaság egyre fokozódó, krónikus munkaerőhiánnyal küzd. A jelenlegi demográfiai tendenciák folytatódása a japán gazdasági fejlődés kedvezőtlen alakulását vetíti előre.

A japán munkaerőpiacon az álláskeresőkre jutó betöltetlen állások száma 1974 óta nem volt olyan magas, mint idén júliusban és augusztusban: az év hetedik és nyolcadik hónapjában átlagosan 1,52 állásajánlat jutott 1 álláskeresőre Japánban - derül ki a japán egészségügyi, munkaügyi és népjóléti minisztérium adataiból.

Augusztusban 2,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, június óta változatlan, ez a legalacsonyabb arány 1994 júniusa óta, amely szintén a szűkülő munkaerőpiac bizonyítéka.

Norio Miyagawa, a Mizuho Securities elemző közgazdásza a hétfői adatokat kommentálva elmondta: bár a japán gazdaság jelenleg jól teljesít, a népesség öregedésével, a munkaképes korú lakosság csökkenésével a japán vállalatok által tapasztalt munkaerőhiány egyre nagyobb méreteket ölt a jövőben.