A több tízezer elbocsátott mellett azok sem jártak egyértelműen jól, akik maradtak, ugyanis átlagban 600 koronával csökkent a havi bérük.

A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap szerint ez olvasható ki azokból a statisztikákból, amelyeket az utóbbi napokban jelentettek meg az állami hivatalok.

Ez az eredmény alapvetően a kormány tavaly ősszel életbe léptetett takarékossági intézkedéseinek és a költségvetési megszorításoknak a következménye.

Az állami szférában a reálbérek a tavalyi év kezdete óta folyamatosan csökkennek. A kereskedelmi szférában, a magáncégekben azonban már bérnövekedés van. Három év után most ismét magasabbak az átlagbérek a kereskedelmi-üzleti szférában, mint az állami szektorban.

A legjobban az iparnak megy, ahol az idei első negyedévben 3,8 százalékkal emelkedtek az átlagbérek. Az energetikában és a számítógépes-információs technológiák terén mintegy tíz százalékos volt az emelkedés, s ezekben a szakokban 43-44 ezer korona a havi bruttó átlagbér. A banki szféra 53 ezer koronás átlagbérrel azonban továbbra is a legjobb munkahely Csehországban.

Májusban az országos havi bruttó átlagbér 23.144 korona volt Csehországban. A munkanélküliségi ráta 8,2 százalékpontra csökkent, ami 0,4 százalékkal jobb eredmény mint áprilisban, 489.996. munkanélkülit tartottak nyilván. Egy-egy szabad munkahelyre továbbra is átlagban 40 jelentkező van.

A cseh optimizmust visszafogják a német gazdaság gyengébb eredményei. "Az utóbbi németországi számok nem biztatóak. A német gazdaság fejlődése pedig alapvető befolyással van a cseh gazdaságra" - olvasható a Raiffeisenbank egyik elemzésében.