Az elemzés szerint a népességnövekedés az egyes földrészeket eltérő módon érinti. Az afrikai kontinens népessége 1950 óta 5,5-szeresére nőtt, Latin-Amerikáé és a Karib-szigeteké, valamint Ázsiáé és Óceániáé pedig több mint a 3-szorosára. Észak-Amerika lakossága mindeközben a duplájára emelkedett. A legkisebb növekedés Európában következett be, mindössze 1,4-szeres gyarapodással.

A fejlett világban mindenütt alacsony a születésszám, alacsony a termékenység" - mondta Őri Péter, a KSH Népességtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak. Már Afrikában is kevesebben születnek a korábbi évtizedekhez képest.

Sok nő szül egyre kevesebb gyermeket, de ez jó ideig még erős népességnövekedést jelent. Őri Péter szerint a nyugat-európai vagy az észak-amerikai életszínvonal fenntartását tekintve vannak korlátai a népesség növekedésének.

A csökkenő termékenység miatt többnyire azzal számolnak, hogy a század második felére megáll a növekedés. A tízmilliárdot valószínűleg el fogja érni a Föld népessége, de utána vagy stagnálás, vagy csökkenés következik. Valószínűleg ennyi embert el tud tartani a bolygó - véli a szakember.

Az Eurostat által készített prognózis alapváltozata alapján az unió népessége a XXI. század közepéig - lassú ütemben - folyamatosan növekszik: 2045-ben eléri maximumát, az 529 millió főt. Ezt követően a trend lassú csökkenésbe, majd stagnálásba megy át. Majd 2080-ra az unió lakossága 518,8 millió főre mérséklődik.