Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A romániai háztartások 60 százalékában fűtenek tűzifával, ezen belül vidéken 80 százalékos ez az arány. Az elmúlt évek drágulása nyomán egy köbméter tüzelőanyagnak való fa ára megközelítette a 600 lejt (40,6 ezer forint), ami cselekvésre késztette a politikusokat - derül ki a Maszol cikkéből. (Ez még akkor is 10-20 százalékkal magasabb a magyarországi árnál, ha erdészeti köbméterrel, 1x1x1,75 méterrel számolunk - a szerk.)

A román parlament képviselői az export ideiglenes tilalmával oldanák meg a krízist, amit a Magyarországon tűzifát égető 600 ezer háztartás is megérezne, miután a hazai import legfontosabb forrása Románia.

A bukaresti szenátus hónapokkal ezelőtt elfogadta azt a törvénytervezetet, amely maximum három évre megtiltaná a tűzifa kivitelét Romániából. A képviselőház ipari bizottsága a héten pozitív véleményt fűzött a javaslathoz, igaz, a három évet egyre mérsékelte.

Az utóbbi testület egyik tagja, Bende Sándor, az RMDSZ képviselője elmondta a Maszolnak, hogy rengeteg panaszt kap választóitól, amelyekből az derül ki, hogy nem lehet tűzifához jutni. Ezért ő az egyik azok közül, akik kezdeményezték a törvénytervezetet.

Az ipari bizottságban elhangzott adatok szerint Románia az év első nyolc hónapjában 700 ezer és egymillió tonna közötti tűzifát vitt ki az Európai Unió tagországaiba. Ez a szám nem tartalmazza azt a mennyiséget, amelyet az EU-n kívülre exportáltak. Emellett nem szerepel benne a műfa, rönkfa és deszka formájában kiszállított áru mennyisége sem.

A nyitókép forrása: StockSnap.io