Hosszú tárgyalások után csütörtökön megkötötték a politikai megállapodást az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményről, a dokumentumot Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, illetve Abe Sindzó japán kormányfő írta alá.

A megállapodás eltörli az uniós vállalkozások által fizetett vámok többségét, amelyek évente mintegy egymilliárd euróra rúgnak. Megnyitja a japán piacot a legfontosabb mezőgazdasági exporttermékek előtt és új üzleti lehetőségeket teremt számos ágazatban.

QP | Quality Placement

Magyarország is jól jár

Hazánkban jelenleg 156 japán vállalat működik, melynek egyharmada, 51 gyártó túlnyomó többségében az autóiparban tevékenykedik. Számuk az elmúlt években növekedett: 2016-ban 151 darab volt, amelyből 46 foglalkozott valamilyen gyártással. Az emelkedés viszont kevésbé köszönhető a zöldmezős beruházásoknak, sokkal inkább a felvásárlások miatt nőtt ez a szám. Emlékezetes, hogy tavaly a Dreher került az Asahi kezébe. Jelenleg közel 34 ezren dolgoznak itthon valamelyik japán cégnek, közülük háromszázan származnak az anyaországból  - derül ki a Japán Külkereskedelmi Szervezet (JETRO) felméréséből.

Tavaly közel 35 százalékkal nőtt a Magyarországon működő japán vállalatok által elért export árbevétel, és megközelítette a 7 milliárd eurós (közel 2170 milliárd forint) értéket. Minden jelentős japán gyártó exportja növekedett 2015-ről 2016-ra: 4,3 milliárd euróról 4,7 milliárd euróra. A főbb export célországok az EU tagállamai, de az unión kívül pedig természetesen Japán áll az első helyen.

A felmérés alapján a legnagyobb foglalkoztatók a Denso, Suzuki és az Ibiden voltak, de további hat vállalatnál is 1000 fölött van a dolgozók száma.