Orvosszakértők már hetek óta azt mondják, hogy a legkevésbé kockázatos megoldás az lenne, ha nem lennének nézők az idei tokiói olimpiai játékokon, mivel a közvéleményben erősek az aggályok, hogy a több ezer sportoló és hivatalos személy beáramlása újabb fertőzési hullámot gerjeszt. A szervezők már megtiltották a tengerentúli nézők látogatását, és egyelőre a hazai nézők számát a befogadóképesség 50 százalékában, azaz legfeljebb 10 000 főben maximálták.

Az olimpia ellen egyre több kritikus szólalt fel, mivel a járvány nem lassul Japánban, miközben az oltási kampány sem tudott igazán felpörögni. Ugyan az országban nem fordult elő olyan robbanásszerű Covid-19-járvány, mint sok más országban, de több mint 810 000 megbetegedést és 14 900 halálesetet regisztráltak. A vakcina lassú elterjedése miatt Japán lakosságának csak egynegyede kapott legalább egy dózist - emlékeztet a Reuters.

Tokióban új szükségállapotot rendeltek el, miután a fővárosban szerdán 920-ra emelkedett a napi új fertőzések száma, ami május közepe óta a legmagasabb érték. Vagyis látszott, hogy a július 23-tól augusztus 8-ig tartó játékokig már nem lesz biztonságos a helyzet.

A szervezők és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) csütörtök este tartandó ötoldalú megbeszélések során hivatalosan is meghozzák a nézőkkel kapcsolatos döntést - írta az Aszahi lap a játékok szervezésében érintett személyekre hivatkozva.

A lépés a legújabb csapás a problémás olimpiára, amelyet a járvány miatt már egy évvel elhalasztottak, és amelyet számos kudarc, többek között a költségvetés jelentős túllépése sújtott.

Mindenkit, aki támogatni szeretné a sportolókat, arra utasítottak, hogy ezt inkább tapssal tegye, mint szurkolással vagy énekléssel. A nyilvános nézőtereket törölték, és a vállalatok a közvélemény ellenállásától tartva tartózkodnak a játékokkal kapcsolatos reklámoktól, ami tovább fokozza a visszafogott hangulatot a japán fővárosban.

Az esti megbeszéléseket a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach vezeti, aki csütörtökön érkezik Tokióba. A megbeszélésen részt vesznek még a tokiói és a nemzeti kormányok, valamint a paralimpiai tisztségviselők. Japán gazdasági minisztere, Jaszutosi Nisimura, aki a kormány koronavírus elleni fellépését vezeti, közölte, hogy az új korlátozások július 12-én kezdődnek és augusztus 22-ig tartanak. A kiszivárgott javaslat szerint az olimpia szervezői minden nézőt kitiltanak a játékokról.

Tokióban jelenleg kevésbé szigorú "kvázi vészhelyzeti" korlátozások vannak érvényben. A szigorított korlátozások értelmében az éttermeket arra kérik majd, hogy ne szolgáljanak fel alkoholt - mondta Nishimura.

E hétig a tisztviselők ragaszkodtak ahhoz, hogy biztonságosan meg tudják rendezni a játékokat csökkentett nézőszámmal, de a vasárnapi tokiói közgyűlési választásokon elszenvedett kormánypárti kudarc - amelyet Suga egyes szövetségesei az olimpia miatti közfelháborodásnak tulajdonítottak - kikényszerítette az irányváltást, mondták a források.