Japánnak komolyan meg kell fontolnia, hogy lemondja a tokiói olimpiai játékok megrendezését, amelyet július végén-augusztus elején tartanának - szólította fel a kormányt Azumi Jun volt pénzügyminiszter, a legnagyobb ellenzéki parlamenti bizottságának vezetője a Bloomberg tudósítása szerint. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a japánok 70 százaléka ellenzi a játékok megrendezését.

A járvány gyors terjedése miatt a kormánynak a válságkezelésre kellene összpontosítania erejét, ezen belül fel kellene gyorsítani a tömeges oltási kampányt. Fel kéne hagyni a bürokratikus ügyintézéssel, ami fékezi az oltások beadását. Rengeteg emberre van szükségünk, aki be tudja szúrni a dózisokat, miközben a szabályok csak korlátozott szakszemélyzetnek engedélyezik ezt - fejtegette. Elismerte azt is, hogy a külföldi vakcinavásárlások lomhasága is gondot okoz.

A volt miniszter akkor szólalt meg, amikor spekulációk szerint Szuga Josihide miniszterelnök hamarosan harmadik szintű veszélyhelyzetet hirdet Tokióra és néhány más városra vonatkozóan a járvány eldurvulása miatt. Az újabb rendkívüli helyzet korlátozza a gazdasági tevékenységeket és teszteli, hogy az olimpiát szervezők tovább tudják-e folytatni az előkészületeket a tervek szerint kevesebb mint száz nap múlva kezdődő játékok előtt.

Japánban eddig a lakosság kevesebb, mint két százalékát oltották be, miután a tömeges vakcináció csak áprilisban kezdődött. Elsőként a 65 éven felüliek kerülnek sorra. Várakozások szerint az oltási tempó május előtt nem gyorsul fel. Azumi szerint a kormány alábecsülte az új vírusváltozások pusztító erejét. Eközben a gazdaság az első negyedévben 4,2 százalékkal zsugorodott az egy évvel korábbihoz képest, és  hiába javult a helyzet áprilisban, az újabb korlátozások meg fogják a törni lendületet.