Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a külföldi nézők nem vehetnek részt a játékokon, az eseményre mégis a világ minden tájáról érkeznek majd sportolók és hivatalos személyek, ami növeli annak kockázatát, hogy a koronavírus új változatait Japánba is behurcolják. Sőt, közegészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a játékok "szuperterjesztő" eseménnyé válhatnak. A múlt hónapban a Japán Orvosok Szövetségének vezetője arra figyelmeztetett, hogy a találkozó akár a Covid-19 egy új "tokiói olimpiai" törzsét is létrehozhatja - írja az Al Jazeera.

Japán a Covid-19-fertőzések negyedik hullámának talán már a végén jár, és a harmadik kihirdetett rendkívüli állapot a jövő héten enyhülhet a tervek szerint. Bár a kormány fokozta oltási kampányát, az oltások beadásában jóval elmarad a többi fejlett ország mögött: a szigetország lakosságának alig több mint 6 százaléka volt teljesen beoltva, és kevesebb mint 10 százaléka volt részlegesen beoltva.

Az ápolók szakszervezeteit, orvosi szövetségeket, prominens üzleti vezetőket - köztük a Rakuten és a SoftBank vezetőit -, sőt a kormány egyik legfőbb orvosi tanácsadóját is magában foglaló egyre növekvő kórus az olimpia újbóli elhalasztását vagy teljes törlését követeli, hogy megvédjék az ország amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerét, és hogy a gazdasági fellendülést se veszélyeztessék. A világ más országaihoz hasonlóan Japán gazdaságát is súlyosan megviselték tavaly a zárlatok és korlátozások. De a járvány előtti állapothoz való visszatérése elmaradt a többi országétól. A vírus okozta vészhelyzetben az idei év első három hónapjában a gazdaság 3,9 százalékkal zsugorodott az előző negyedévhez képest, a legfrissebb kormányzati adatok szerint.

Bár sok közgazdász úgy látja, hogy az ország a második negyedévben szerény növekedést produkálhat, egyesek attól tartanak, hogy a fellendülés súlyos csapást szenvedhet, ha az olimpia további károkat okoz.

"Az olimpia katalizátora lehet a koronavírus terjedésének. Ez a gazdaságra gyakorolt negatív hatás nagyon nagy lehet" - mondta Kiucsi Takahide, a Nomura Research Institute közgazdásza az Al Jazeerának. A Bank of Japan korábbi szakértője szerint a világjárvány okozta három leállás eddig 6,4 billió, 6,3 billió és 3,2 billió jen (58,1 milliárd dollár, 57,2 milliárd dollár és 29 milliárd dollár) veszteséget okozott az országnak.

Ha a játékok újabb fertőzéshullámot okoznak, amely szükségállapothoz vezet, Kiucsi szerint ez az idei év utolsó három hónapjában ismét zsugorodást okozhat a gazdaságban.

Ha összevetjük azzal, hogy a játékok mennyi bevételt hozhatnak - 15,1-16,4 milliárd dollárt, attól függően, hogy a hazai szurkolók megteltek-e a helyszínek -, akkor a játékok megrendezésének potenciális pénzügyi költsége eltörpül a potenciális előnyök mellett - tette hozzá Kiucsi. Arra nem tért ki, de egyre több szponzor is elfordul az olimpiától.