A frissen közölt adatok nem szabad, hogy pánikot keltsenek a lakosság körében, hiszen a számítások semmi más célt nem szolgálnak, mint felmérni a H1N1 vírussal megfertőzöttek arányának alakulását- tette hozzá Steve Field, az ügyben megkérdezett orvosprofesszor. Hozzátette továbbá, hogy a fertőzöttek többségénél nagy valószínűséggel a betegség enyhe lefolyású maradhat- adta hírük a Bloomberg hírügynökség.

Éves szinten influenzavírus következtében átlagosan hatezer ember hal meg. Ezzel szemben a H1N1 esetében előre jelzett hatvanötezer halott 0,35 százalékos halálozási rátát mutat. Jelenleg a betegség halálozási rátája 0,1 százalék körül mozog, de a későbbiekben nem zárható ki a 0,35 százalékra való emelkedés sem.

Nagy Britanniában eddig több mint tízezer esetben mutatták ki biztosan a H1N1 vírussal való fertőzést, de az elmúlt egy hét alatt bekövetkezett új megbetegedések számát ötvenötezerre becsülik.

A megbetegedések gyors terjedésének következtében egy, az influenzavírus terjedésével foglalkozó központ felállítását tervezik Nagy Britanniában a jövő héttől. A központ létrehozását a megbetegedések számának gyors gyarapodása tette szükségessé a szigetországban. A központ szolgáltatása keretében lehetőség lesz az új megbetegedések gyors kimutatására és oltóanyaggal való kezelését fogja segíteni.

Eközben a WHO a sertésinfluenza terjedését megállíthatatlansága és lenyomozhatatlansága miatt befejezte az újonnan diagnosztizált megbetegedések számolását. A hangsúlyt ezt követően a betegség hatékony kezelésére és a halálos áldozatok számának csökkentésére kell helyezni- áll a szervezet közleményében.