Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzletek száma Lengyelországban 2017-ben 4,2 százalékkal csökkent, nincs olyan ágazat, amelyben növekedést jegyeztek volna fel a statisztikusok - írta a gazeta.pl. A legrosszabb helyzetben a zöldség-gyümölcs kereskedők és a könyvesboltok vannak, de nincs okuk örülni a ruházati boltoknak és a drogériáknak sem.

A Bisnode tanácsadó cég legújabb jelentése mutatja, az elmúlt évtizedben az üzletek száma csaknem 100 ezerrel zuhant. Az idei év elején a kiskereskedelem boltjainak és áruházainak száma valamivel több, mint 271 ezer lehetett.

A legnagyobb hanyatlást a zöldség-gyümölcs boltok szenvedték el 14 százalékkal, de mennyiségi szempontból a legtöbb munkahely a ruházati kiskereskedelemben veszett el, ahol közel 27 ezer boltból csak valamivel több mint 25 ezer maradt. Hasonlóan zuhant a könyvesboltok száma: csak tavaly 9,13 százalékuk ment csődbe, 405 boltot zártak be. A drogériák 5,87 százaléka húzta le a redőnyt az elmúlt évben.

Kivételt jelentenek az internetes üzletek, amelyek száma a lengyel piacon összesen1,3 ezerrel növekedett. A szakemberek szerint a bővülés még nagyobb lehet idén, különös tekintettel a vasárnapi kereskedelmi tilalomra, amely ezt a fajta vásárlást nem érinti. Ráadásul a lengyelek vásárlási szokásainak változása is az online boltoknak kedvez.

Meglepő módon zuhan a bevásárlóközpontok népszerűsége is - forgalmuk 10 százalékkal esett 2017-ben az egy évvel korábbihoz képest.

A fotó forrása: Marc Serota/AFP