Sadiq Khan, London munkáspárti polgármestere arra figyelmeztetett, hogy akár egy teljes metróvonalon le kell majd állítani a forgalmat, ha a konzervatív kormány nem utalja át a brit főváros közösségi közlekedését finanszírozó rendkívüli, hosszú távú támogatásának esedékes részletét - tudósított a Bloomberg. A közlekedési hatóság persze csak végső intézkedésként folyamodna a járatok drasztikus csökkentéséhez, miután a kormány és London támogatási megállapodása december 11-én lejár.

A főpolgármester nem árulta el, hogy melyik metróvonalat kapcsolnák ki a közlekedésből, ám azt világossá tette, hogy az autóbusz-szolgáltatásokat ötödével kellene csökkenteni, a metró esetén pedig tíz százalékkal kellene csökkentei a kiadásokat a járatok ritkításával és leállításával. A közlekedési vállalat már jelezte, hogy kénytelen szűkíteni a csúcsidőszakban egyes metróvonalak szolgáltatását, mert nem tudja máshogy betömni a járvány miatt a büdzséjén keletkezett lyukakat.

Emellett késleltetik a régi járművek lecserélését, ezen belül csúszik az elektromos buszok bevetése London kipufogógáztól szennyezett levegőjű útjain. A közlekedési vállalatnak 500 millió-egymilliárd font pluszbevételt kellene elérnie a kormány és a főváros érvényben lévő támogatási szerződése értelmében. A kormány azt ígéri, hogy együttműködik a főpolgármesterrel és a közlekedési céggel annak érdekében, hogy a járművek is haladjanak és az adófizetők pénzét se szórják feneketlen verembe.