Időt és pénzt takaríthat meg magának, aki úgy utazik, mint a minimalisták - kezdi nyolcpontos javaslatcsomagját a MarketWatch. A nulladik ötlet az előkészítésre vonatkozik: megéri órákat tölteni az nyaralással kapcsolatos kutatásokra és minden lehetséges kiadás előzetes felmérésére. A minimalisták filozófiája szerint fel kel szabadítani az időt és a pénzt arra, amit valóban fontosnak tart az utazó útja során.

Csak kényelmesen!

Az első tanács: tudatosan vásároljunk be indulás előtt. Nagy a kísértés, hogy új dolgokat, például fürdőruhát vagy bőröndöt vásároljunk, ám ez nagyon gyorsan felzabálhatja a költségvetésünket. Kerüljünk az alkalomra szóló vásárlásokat, nézzük azt: mit fogunk sokáig használni.

Általában olyasmit hordok utazás alatt, amit máskor is - mondja Sarah Settanni az Abundantly Minimal blog gazdája. Aki a megszokott ruháit viseli, azt nem érhetik meglepetések, kényelmetlenségek. Ha valamilyen különleges, egyszeri alkalomra kell valamilyen ruha, azt inkább béreljük.

Egy utazó, egy táska!

Amit bepakolunk az útra, azt végig cipelnünk kell és vállalnunk kell ennek költségeit. A spórolós pakolás, amelynek alapszabálya: minden utazónak egy bőröndje legyen, pakkonként 25 dollár (7000 forint) megtakarítást hozhat. Az alaposan átgondolt csomagolással spórolhatunk a londinertől kezdve a taxiköltségekig sok mindenen - mondja MJ Gordon blogger, online coach.

Ő például átgondolja, milyen időjárásra számíthat úti céljánál, mit szeretne csinálni, melyek a mindennapi szükségletei. Családjának tagjai négy-öt garnitúra ruhát csomagolnak, ha van lehetőség mosásra. A gyerekei emellett magukkal vihetnek egy választott tárgyat, általában plüss játékot.

Használja a tömegközlekedést!

A kisebb csomag lehetővé teszi a tömegközlekedés igénybevételét. Ez és a gyaloglás olcsóbb és lehetővé teszi, hogy az utazó alaposabban szétnézzen azon a helyen, ahova kíváncsisága vezette. Ahova csak lehet gyalog megyek - mondja Colin Wright ismert minimalista. Ennek köszönhetően megnézhetek olyan dolgokat, amelyeken taxizva átsiklanék vagy észre se vennék, illetve olyasmiket, amelyek nincsenek rajta a Google-térképen.

Olcsóbb szállást válasszon!

Ha csak egy biztonságos helyre van szüksége, ahol aludhat és rendezheti a sorait, akkor jó ha egy hostelben száll meg vagy az Airbnb-t veszi igénybe. Egy új-zélandi kiruccanás esetén például a családbarát hostelekben éjszakánként 20-30 dollárból meg lehet úszni a szállást, míg normál szállodákban 120-150 dollárt kell fizetni. Wright általában az Airbnb-t választja, mert van konyha és jégszekrény, ami nem minden hotelben elérhető.

Vásároljon úgy, mint a helyiek!

Ha mindig valamilyen - utcasarki vagy komolyabb - vendéglátó helyen étkezünk, az drága lehet, főként akkor, ha ezt népszerű turistalátványosságok körül tesszük, ahol magasabbak az árak. Ehelyett érdemes felfedezni a helyi boltokat, ami egyrészt megtakarítást hoz az étkezési kiadásokban, másrészt betekintést nyújthat a helyiek mindennapi szokásaiba.

Az étkezést érdemes ugyanúgy aprólékosan megtervezni, mint az utazás-nyaralás programjait. Például feltehetjük magunknak a kérdést, mint fogunk enni a következő napokban, mi tart tovább öt napnál, mi az, a mit érdemes magunkkal vinni stb.?

Kerülje a turistacsapdákat!

Nagyon sok vendéglő, szuvenírbolt és más üzleti vállalkozás versenyez a turisták kegyeiért és pénzéért a látványosságok környékén. Érdemes nagyon átgondolni, miért érdemes fizetni és miért nem. Az ajándéktárgyak helyet sokszor sokkal jobbak a digitális fotók. Gondoljuk át, mi az, amit életünk hátralévő részében szívesen megtartanánk. Figyelni kell a belépődíjakra is: gondoljuk át, mi érdekel bennünket annyira, hogy pénzt is áldoznánk a megnézésére, kipróbálására.

Tegye személyessé az élményt!

Az utolsó jó tanács részben az előbbiekből fakad. Biztosan sokan vannak, akik hevesen tiltakoznak az ellen, hogy főzzenek vagy mossanak a nyaralásuk alatt. Sebaj. Ha ez a fontos, akkor kerüljék el ezeket - vállalva az ezzel járó többletköltségeket.

Ugyanakkor ne feledje, hogy vakáción van, amelytől minden bizonnyal azt várja, hogy életre szóló élményt nyújtson. Ha minimalista módon közelíti meg a nyaralást, akkor jó eséllyel marad pénze arra, amit igazán fontosnak tart ebből a szempontból. Nem arról van szó, hogy egyáltalán nem költi a pénzét, hanem hogy meggondolja, mire éri meg kiadnia azt.

A fotó forrása: Pixabay