Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Óriási politikai örvény alakult ki Boris Johnson brit miniszterelnök körül, miután összesen nyolc minisztere mondott le két nap alatt egy olyan ügy miatt, amit akár úgy is láthatunk, hogy a kormányfő elcsúszik egy banánhéjon - derül ki a BBC élő onlline közvetítéséből, amellyel a szélsebesen forgó belpolitikai válságot próbálja követni. A kérdés a "tudott-e róla" kategóriájába tartozik.

Johnson megbízást adott a kormányában valakinek, akinek korábban szexuális zaklatási ügyei voltak. A kormányfő környezete először tagadta, hogy a miniszterelnök tudott erről, amikor megbízta az illetőt, majd kiderült, hogy tudott a dologról. Vélhetően ez volt az utolsó csepp a pohárban a Johnson körüli botrányok sorában, ami megindította a lemondási hullámot.

Katasztrófa vár a torykra?

A sajtó egyik kérdése az volt, hogy mit szól mindehhez Michael Gove, aki a 2016-os függetlenségi népszavazás idején Johnson legközelebbi szövetségese volt, majd eltávolodott tőle, aztán miután 2019 nyarán Johnsont kormányfővé választották, majd az év végén a vezetésével a toryk fölényesen nyertek a parlamenti választásokon, minden kormányában vezető tisztséget töltött be. A BBC úgy értesült, már ő is a miniszterelnök távozását akarja.

Miközben kormány gyorsan fogyatkozik és egymás után jelennek meg lemondását javasló, illetve követelő nyilatkozatok és levelek, a kormányfő egyelőre tartja magát. Egy fontos szövetségese a miniszterek lemondási cunamijának második napján azt mondta a BBC riporterének, hogy a kérdés már csak az, hogyan távozik.

A neve elhallgatását kérő tory parlamenti képviselő továbbra is támogatja Johnsont, de úgy látja, a helyzet nem fenntartható. Szerinte a lemondást követő verseny a Konzervatív Párt elnöki és egyben a miniszterelnöki pozícióért katasztrofális hatással lesz a párt megítélésére.