Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sokan hagytak fel a növénytermesztéssel az energiaválság hatására Európában, a kontinens szupermarketjei pedig a dél-törökországi Antalyából szerzik be az élelmiszert – írja a Hürriyet.

Törökország lett az európai szupermarketek legfontosabb beszállítója. A magas földgázárak miatt sokan már tavaly leálltak a növénytermesztéssel, és egyre többen választották inkább a török beszállítókat. Azt gondolhatták, a problémák az idei évben megoldódnak, de most már a nagyobb üzletláncok is Antalyában tárgyalnak – mondta a Nyugat-Mediterrán Exportőrök Szövetségének elnöke, Ümit Mirza Cavusoglu.

Az energiaválság betett az európai gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, főként a paradicsom termése maradt el az elvárt szinttől. Emiatt a szupermarketláncok inkább új források után néznek a téli hónapok előtt. Cavusoglu szerint nem csak gyümölcs- és zöldséghiány van, minden élelmiszertípusból hiányosak az európai készletek.

Ráadásul ezen a télen erős turisztikai szezonra is számítanak a törökök, ami még több élelmiszerfogyasztással jár. A mezőgazdasági szektornak tehát a szállodák ellátására is gondolnia kell –  mondta Cavusoglu.