A szíriai állami televízió szerint ezzel elkezdődött a török katonai beavatkozás Szíriában, "amely agressziónak minősül".

A török légierő harci gépei a nap nagy részében intenzív repüléseket hajtottak végre a határ menti térségben, de csak az este támadták meg az SDF főhadiszállását. A bombázás Tell-Tavil kerületet érte. Egyelőre nem tudni áldozatokról - írja a hirado.hu az MTI-re hivatkozva.

Sem török forrás, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg az esetleges légicsapás vagy az offenzíva hírét. A Hszinhua kínai hírügynökség megjegyzi: egyelőre az sem világos, hogy a bombázás egy korlátozott jellegű akció volt, vagy egy nagyobb művelet része.

A dpa német hírügynökség korábban azt jelentette, hogy az amerikai hadsereg intézkedéseket foganatosított a török légierő északkelet-szíriai tevékenységének korlátozására.

Törökország a hét végén csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette: országa hadműveleteket készül indítani az Egyesült Államok által támogatott kurd vezetésű fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők ellen. Az amerikai erők pedig hétfőn megkezdték a kivonulást Északkelet-Szíriából, miután Washington bejelentette: nem bonyolódik bele szíriai szövetségese, a helyi kurd fegyveres koalíció ellen indítandó török hadműveletbe. Az amerikai döntést az SDF kurd vezetésű szíriai ernyőszervezet "hátba szúrásként" értékelte.

Törökország terrorszervezetnek tartja a határ túloldalát ellenőrző Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát, amely az SDF gerincét alkotja. Ankara szerint az YPG kapcsolatban áll a törökországi szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).