Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Reményét fejezte ki az Európai Bizottság hétfőn, hogy Törökország elkötelezett partner marad a közös érdekű ügyekben az előző napi elnök- és parlamenti választást követően is.

Rövid sajtóértekezletén Margarítisz Szkínász bizottsági szóvivő a brüsszeli testület nevében reményét fejezte ki, hogy Törökország az újraválasztott Recep Tayyip Erdogan török államfő vezetése alatt továbbra is elkötelezett partnere lesz az EU-nak a migráció, a biztonság, a regionális stabilitás és a terrorellenes harc terén.
Az illetékes elmondta, hogy az uniós tagállamok külügy- és védelmi miniszterei luxemburgi tanácsülésükön a nap folyamán közös nyilatkozatot fognak kiadni a török választásokkal kapcsolatban.

A csaknem végleges adatok szerint Törökországban a vasárnapi előrehozott elnökválasztáson a hivatalban lévő államfő 88 százalékos választási részvétel mellett közel 53 százalékos abszolút többséget szerzett. A párhuzamosan tartott parlamenti választáson 87 százalékos részvétellel Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok 42,5 százalékát szerezte meg, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjával (MHP) alkotott pártszövetségben pedig a szavazatok 53,6 százalékát mondhatja magáénak, így 342 mandátumot kaphatnak a 600-ból az egykamarás parlamentben.

Kép forrása: Reuters