Johnson szombaton a BBC rádiónak nyilatkozva kijelentette: telefonon beszélt Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel, és biztosította őt arról, hogy a török kormány és a török állami intézményrendszer számíthat London támogatására. "A brit kormányt mélységesen aggasztják a történtek, az elsődleges cél most a nyugalom helyreállítása és a további vérontás elkerülése. (...) Nagy-Britannia életbevágóan fontosnak tartja a török demokratikus intézmények támogatását".

A brit külügyminisztérium szombaton közzétett értékelése szerint az isztambuli helyzet most már nyugodtabbnak tűnik, de továbbra is hallható fegyverzaj. A tárca "erőteljesen" azt tanácsolja a Törökországban tartózkodó brit állampolgároknak, hogy maradjanak szálláshelyükön, kerüljék a demonstrációk helyszíneit, és legyenek óvatosak katonai egységek vagy biztonsági alakulatok közelében.

QP | Quality Placement

A British Airways légitársaság szombatra és vasárnapra összes törökországi járatát törölte.

A Financial Times online kiadásán szombaton megjelent kommentár szerint az elmúlt órák eseményei azt mutatják, hogy végződjék bármiképp is a jelenlegi epizód, Törökország távolodik Európától, és lassan maga is belecsúszik a Közel-Kelet káoszába. A londoni gazdasági-politikai napilap szemleírója, David Gardner szerint az a mód, ahogy Recep Tayyip Erdogan elnök egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével szólt a török néphez, miközben a telefont egy török újságíró tartotta a kamerák elé, azoknak a retró és digitális módszereknek a metaforája, ahogy Erdogan egyrészt modernizálta Törökországot, de ugyanakkor vissza is vezette egyfajta neo-ottomán autoriter rendszerbe, "amelynek ő a szultánja".

Timothy Ash, a Nomura International pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó stratégája szombati helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a történtek után Erdogan a még nagyobb centralizáció és az eddiginél is erősebben nacionalista politika felé veszi az irányt. Ash megítélése szerint a nyugati hatalmak nagyon lassan alakították ki álláspontjukat a török kormány további támogatásáról, és úgy tűnt, hogy először meg akarják várni, miként alakul a puccskísérlet, mielőtt "a győztes mögé álltak volna".

A Nomura vezető stratégiai elemzője szerint Erdogan köreiben ezt nem fogják elfelejteni, és ennek következtében nem kizárt Törökország elsodródása a nyugati demokratikus berendezkedés modelljétől az ázsiai típusú modellek felé. Az elemző szerint ez a jövőben komoly dilemmák elé állíthatja a NATO-szövetségeseket.