Törökországban a fogyasztói árak 69,97 százalékkal emelkedtek éves összevetésben áprilisban a márciusi 61,14 százalék után - közölte a török statisztikai hivatal.

Az MTI beszámolója szerint az infláció az idén februárban 54,44 százalék, januárban 48,69 százalék, tavaly áprilisban 17,14 százalék volt. A szakértők véleményének átlagában szerényebb, 68 százalékos idei áprilisi éves infláció szerepelt.

Áprilisban már tizenegyedik hónapja emelkedett az infláció Törökországban, a múlt havi adatra befolyással volt az Ukrajna elleni orosz háború és annak következményei, a líra gyengülése és a nyersanyagárak további emelkedése.

Áprilisban 7,25 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Törökországban márciushoz képest, amikor 5,46 százalékos növekedést jegyeztek fel februárral összevetve. Az elemzők várakozásának átlagában kisebb, 6 százalékos havi növekedés szerepelt áprilisra.

Ugyancsak csütörtökön ismertették, hogy a termelőiár-emelkedés 121,82 százalék volt áprilisban éves szinten a márciusi 114,97 százalék után. Egy éve áprilisban 35,17 százalékkal emelkedtek a termelői árak Törökországban.