A török éves infláció októberben új, 24 éves csúcsra, 85,51 százalékra emelkedett, a hivatalos adatok szerint, kissé elmaradva az előrejelzéstől, miután a központi bank az árak emelkedése ellenére csökkentette irányadó kamatlábát – írja a Reuters.

Az infláció tavaly óta emelkedett, amikor a líra árfolyama visszaesett, miután a központi bank elkezdte csökkenteni irányadó kamatlábát a Tayyip Erdogan elnök által régóta szorgalmazott enyhítési ciklus keretében.

Az elmúlt három hónapban a központi bank összesen 350 bázisponttal százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Erre a hónapra újabb csökkentést ígért a jelenlegi kamatvágási ciklus utolsó lépéseként, ami szöges ellentétben áll a globális monetáris politikai szigorítási tendenciával.

Havi szinten a fogyasztói árak 3,54 százalékkal emelkedtek - közölte a török statisztikai intézet, ami elmarad a Reuters felmérésében előrejelzett 3,60 százaléktól. Éves szinten 85,60 százalékos inflációt prognosztizáltak.

Az októberi éves infláció 1998 júniusa óta a legmagasabb volt.

A Reuters által megszólaltatott szakértők szerint ha nem gyengül tovább a líra, most tetőzütt az infláció.

A líra tavaly 44, idén pedig 29 százalékkal gyengült, ez volt a fő oka a szárnyaló inflációnak, az energiaárak megugrása mellett.