Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Törökországban 2022-re hatalmas mértékben, 50 százalékkal megemelték a minimálbért - jelentette be csütörtökön Recep Tayyip Erdoğan elnök, aki azt is hangsúlyozta, hogy a valutaingadozás és az áremelkedések okozta bizonytalanság hamarosan véget ér.

A január 1-jétől életbe lépő bért 4250 török török lírára (mintegy 275,40 dollár) emelték - mondta Erdoğan a Daily Sabah szerint. Hangsúlyozta, hogy ez a legnagyobb emelés az elmúlt 50 évben.

"Úgy vélem, hogy ezzel az emeléssel megmutattuk eltökéltségünket, hogy nem hagyjuk, hogy munkavállalóinkat eltiporják az áremelkedések" - jegyezte meg. "Jelenleg vannak problémák, de ezeket a problémákat a lehető leghamarabb leküzdjük" - magyarázta az elnök.

Erdoğan hangsúlyozta, hogy a stabilitást az elkövetkező napokban újabb intézkedésekkel fogják biztosítani, anélkül, hogy pontosította volna, hogy melyek ezek. Az ország társadalombiztosítási intézete (SGK) szerint a mintegy 84 milliós országban a munkavállalók több mint 40 százaléka minimálbért keres.

Erdoğan azt is bejelentette, hogy a kormány a jövő évtől kezdődően eltörli a minimálbérre kivetett jövedelemadó és illetékkötelezettséget is, hogy könnyítsen a munkaadók terhein és megszüntesse a foglalkoztatásra gyakorolt esetleges káros hatásokat.

Azután beszélt, hogy a Török Köztársaság Központi Bankja (CBRT) 100 bázisponttal 14 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Erre az árfolyam nagyfokú volatilitása közepette került sor, mivel a CBRT szeptember óta 500 bázisponttal csökkentette irányadó kamatlábát.

A központi bank az elmúlt két hétben négyszer is beavatkozott a devizapiacon, dollárt adva el a török líra árfolyamának alátámasztására. A líra a CBRT monetáris politikai bizottságának (MPC) csütörtöki ülése után 3,57 százalékkal 15,34-re gyengült a dollárral szemben.

Erdoğan megismételte azon elhatározását, hogy "a lehető leghamarabb véget vetnek az árfolyam közelmúltbeli ingadozásának és az ezzel járó túlzott árbizonytalanságnak".

Az éves infláció a múlt hónapban 21,31 százalékra gyorsult, ami 2018 novembere óta a legmagasabb érték, és az olyan alapvető termékek, mint az élelmiszerek és a benzin árai nemrégiben megugrottak.

A központi bank szerint az inflációs nyomás átmeneti és szükséges a gazdasági növekedés bővítéséhez és a folyó fizetési mérleg egyensúlyához.

Az emeléssel kapcsolatban Kemal Kılıçdaroğlu, a legnagyobb ellenzéki török Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke azt mondta, hogy nem becsülik alá az emelést, ugyanakkor hozzátette, hogy keveslik. 

A minimálbér emelése alacsony, figyelembe véve a líra dollárral szembeni leértékelődését - mondta Kılıçdaroğlu újságíróknak. Szerinte a legfontosabb az infláció megfékezése lenne, hogy az emberek meg tudjanak élni.

A minimálbér emelése azzal is jár, hogy a gazdaságba még több pénz kerül, ami erősítheti az inflációt.

Magyarországon is lesz minimálbér-emelés: jövőre bruttó 200 000 forintra emelik a legkisebb fizetéseket, technikailag a munkavállalók nettó 133 000 forintot kapnak majd kézhez.