Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A török statisztikai hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint tavaly novemberhez képest 21,62 százalékkal nőttek, októberhez képest pedig 1,44 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Elemzők éves szinten 22,58 százalékos emelkedésre, havi összevetésben pedig 0,75 százalékos csökkenésre számítottak. (Az uniós infláció is mérséklődött.)

Októberben éves szinten 25,24 százalékos, szeptemberben 24,52 százalékos, augusztusban pedig 17,9 százalékos áremelkedést mértek. Ebben a három egymást követő hónapban rendre közel 15 éves csúcsot döntött az infláció.

A termelői árak éves összevetésben 38,54 százalékkal nőttek, az előző hónaphoz képest viszont 2,53 százalékkal csökkentek novemberben, lassult az ütem az októberben mért 45,01, illetve 0,91 százalékos emelkedéshez képest.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama történelmi mélypontra csökkent idén nyáron a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására.

Az amerikai-török kapcsolatok javulása és az irányadó kamat, az egyhetes repokamat jelentős emelése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a török líra erősödött az utóbbi pár hónapban. A forgalmi adók csökkentése és boltokban kínált árkedvezmények szintén elősegítették az infláció mérséklődését.

A dollár hétfőn stabilan, 5,2 lírán forgott a nemzetközi devizapiacon. Bár a líra viszonylag sokat erősödött az augusztus elején elért mélypontjához képest - akkor 7,2393 lírán jegyezték a dollárt -, az év elejéhez viszonyítva így is mintegy 26 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest.