A jegybank monetáris politikai bizottságának döntése után a líra 2 százalékkal kéthavi csúcsra, 7,495-re erősödött a dollárral szemben.

A jegybank jelezte, hogy mindaddig fenntartja a magas kamatszintet, amig nem éri el az infláció lassulását. Októberben az éves infláció 11,89 százalék volt.

A monetáris bizottság először ülésezett azóta, hogy a jegybank élére nemrég új vezetőt neveztek ki. A központi bank új elnöke Naci Aqbal lett, aki előzőleg Recep Tayyip Erdogan török elnök hivatalában költségvetési ügyekkel foglalkozott. Korábban, 2015 és 2018 között pénzügyminiszter volt.

A török államfő november 7-én mentette fel tisztségéből a központi bank akkori elnökét, Murat Uysalt, akinek egyebek közt azért kellett távoznia, mert a török líra az év eleje óta elvesztette értékének majdnem harmadát, az éves infláció 12 százalékhoz közelít, és az ország devizatartalékai jelentősen csökkentek.

A leváltott jegybankelnököt 2019 júliusában nevezték ki a török központi bank élére, miután elődje ellenállt annak a kormányzati törekvésnek, hogy az alapkamat leszállításával próbálják fellendíteni a gazdasági növekedést.