Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzleti vezetők ritkán bírálják nyilvánosan a gazdaságpolitikát. Az Isztambuli Iparkamara vezetője most azonban azt mondta, hogy "döbbenten" figyeli, ahogy a jegybank először kamatot csökkent, majd másnap devizát ad el az intézkedés miatt gyengülő líra támogatására – írja az MTI.

A csütörtöki újabb kamatcsökkentés hatására a líra új rekordmélypontot ért el, 17,17-ig süllyedt a dollárral szemben péntek kora délután, ami után a jegybank intervenciót hajtott végre, decemberben már ötödször, hogy visszaerősítse a lírát. A jegybanki lépésnek a hatására a líra 16,71-re kapaszkodott vissza a dollárral szemben. Ez a szint a líra értékének az 55 százalékos csökkenését jelenti az év eleje óta, ebből 37 százaléknyi árfolyamcsökkenésre csak az elmúlt 30 napban került sor.

"A piacok zűrzavara és az árfolyamok szintje számos vállalatot aggaszt és negatív hatással van rájuk" - írta Rifat Hisarciklioglu, a török kamarák és árutőzsdék szövetségének a vezetője Twitter-bejegyzésében. Hisarciklioglu "sürgős intézkedésekre" szólított fel a stabilitás és kiszámíthatóság megteremtése érdekében a piacokon.

Erdogannal a háta mögött a török jegybank 500 bázisponttal csökkentette az alapkamatot szeptember óta, utoljára csütörtökön, 100 bázisponttal, 14 százalékra, miközben novemberben az infláció már 21,3 százalék, három éve a legmagasabb volt.

Elemzők szerint jövőre akár 30 százalék fölé is szökhet az infláció az importárak növekedése és a minimálbérek váratlan emelése miatt.

Erdogan a minimálbér 50 százalékos emeléséről döntött a jövő évtől, ami így 4250 líra (275 dollár) lesz. Elemzői számítások szerint ez a növelés 3,5-10 százalékponttal növeli a fogyasztói inflációt. A jövő évtől életbe lépő intézkedés mintegy 6 millió embert érint.