Tagadta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter, hogy Ankara technológiai eszközök exportjával közvetetten támogatná Oroszország fegyverkezését – írja a Financial Times.

Az Egyesült Államok február elején vádolta meg Törökországot, hogy az oroszoknak vegyszereket, mikrochipeket, valamint egyéb technológiai eszközöket adnak el, és ezeket Moszkva háborús célokra tudja felhasználni.

A törököknek „extra elővigyázatosaknak kellene lenniük az akár kétféleképpen is használható technológiák eladásával, amelyeket komplex módon használhat fel az orosz hadsereg” – mondta Brian Nelson, az amerikai pénzügyminisztérium legfőbb szankciós tisztviselője. Leszögezte, nem csak arra kell ügyelni, mit exportálnak Oroszországba, hanem arra is, kivel üzletelnek. Arra intette Ankarát, kerüljék a szankcióval sújtott orosz cégeket.

Ha a partnereinknek az Egyesült Államokban vagy az Európai Unióban rendelkezésükre áll bármilyen információ vagy dokumentum, adják át ezeket nekünk. Ha pedig fény derül bármilyen szabálysértésre ezekkel kapcsolatban, megtesszük a szükséges lépéseket

– jelentette ki Mevlüt Çavuşoğlu egy ankarai sajtótájékoztatón.

Törökország és Oroszország között a kétoldalú kereskedelem megugrott 2022-ben, ezt azonban a török külügyminiszter az orosz energiaimport magasabb árával indokolta. Arra azonban nem tért ki, hogy a török export, amelynek célországa Oroszország volt, 9,34 milliárd dollár összértékűre ugrott tavaly, míg 2021-ben a 6 milliárd dollárt sem érte el.

A sajtótájékoztatón részt vett Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is, aki a török-orosz kereskedelmi kapcsolatokra nem tett megjegyzést. Azt azonban kijelentette, hogy bízik benne, hogy Törökország végül jóváhagyja Finnország és Svédország NATO-jelentkezését, valamint szolidaritását fejezte ki a török-szír földrengéssel kapcsolatban.